Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Έως 6/2 τα αιτήματα των δήμων για διορθώσεις – Οι αλλαγές σε Ε9 και πιστοποιητικά μεταβιβάσεων

Νέα προθεσμία, έως τις 6 Φεβρουαρίου, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους της χώρας που ζητούν μειώσεις αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογημένη γνώμη για το αίτημά τους.

Η μικρή παράταση της προθεσμίας δίδεται καθώς, ενώ είναι δεκάδες οι Δήμοι που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών, δεν μερίμνησαν να εκθέσουν εγκαίρως τις απόψεις τους, δηλαδή κατά τη διάρκεια που «έτρεχε» η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών, με αποτέλεσμα να σπεύδουν την τελευταία στιγμή ζητώντας διορθώσεις .

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ήταν ξεκάθαρος: «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και τον λογαριασμό του 2023.

Παράλληλα προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που βρίσκονται ακόμα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων μηνών και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το περίγραμμα που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ:

Είναι θέμα χρόνου η πιλοτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Συνεπώς οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Καταργούνται τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τηλεφωνική απάτη: Καινούργια κόλπα βρίσκουν οι απατεώνες προκειμένου να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες της Χίου. Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που δέχθηκε η...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Κ.Ε. Φραγκομίχαλος Σε επιστολή του (Καθημερινή 9-9-2023) με τίτλο «Η πολυκέφαλη ανομία φυτρώνει παντού» ο κ. ΄Αρης Μισούλης, αφού εκθέτει πλήθος απροκάλυπτων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φετινή Ελληνική Mobility, η οποία διεξάγεται στον προαύλιο χώρο του Golden Hall και θα παραμείνει έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, έχει προσελκύσει το...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος (Αφιερωμένο στους αγνούς ανιδιοτελείς αριστερούς από τη γυναίκα του μπάρμπα Ανέστη) ΠΡΟΣΟΧΗ: Άκρως ακατάλληλο για ευαίσθητους και αλλεργικούς στην...

Advertisement