Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 15% αυξημένο μεσοσταθμικά το κόστος για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε σχέση με πέρσι (audio)

«Δυστυχώς σε σχέση με πέρυσι υπάρχει σημαντική αύξηση των τιμών εξαιτίας των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που υπάρχουν περίπου από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε επίπεδο έτους σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή στο σύνολο των διατροφικών προϊόντων η αύξηση η μεσοσταθμική που δηλώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι 15%» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σε περίπτωση άλλων προτιμήσεων των καταναλωτών οι αυξήσεις στις τιμές θα μπορούσαν Ερωτηθείς για την πορεία των τιμών στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αναγνωστόπουλος, δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές σε σχέση με πέρυσι και «το να κάνει κάποιος μια παρακινδυνευμένη εκτίμηση το τι θα γίνει στις τιμές στους επόμενους μήνες, προφανώς θα ήταν κάτι το οποίο αφορά ίσως την επιστήμη της μελλοντολογίας».


Τουλάχιστον όσο αφορά στο πιο άμεσο μέλλον, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι «βραχυπρόθεσμα, ακριβώς επειδή έχουμε την αύξηση των επιτοκίων, των κεντρικών τραπεζών – και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, άρα θα έχουμε ένα χαμηλότερο αλλά θετικό πληθωρισμό».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε κάποιο βαθμό, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από το παρελθόν, άρα φαίνεται ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση σιγά σιγά των τιμών, κάτι που θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τυχαία γεγονότα που αφορούν κυρίως στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Πάντως ήδη, σημείωσε, τα υγρά καύσιμα, το αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα του πετρελαίου έχουν αρχίσει και χαμηλώνουν πάρα πολύ τις τιμές τους τελευταίους μήνες ακριβώς εν αναμονή αυτής της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της ζήτησης.

Μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του κ. Αναγνωστόπουλου, σε κάποιο ποσοστό θα υπάρχει αντιστροφή των τιμών, ωστόσο δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στις τιμές του παρελθόντος, σε ό,τι συνέβαινε πριν από το 2020, τότε που ξεκίνησε ουσιαστικά και η περιπέτεια με τον κορονοϊό.

«Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι των ανατιμήσεων που έρχεται στην οικονομία παραμένει και παραμένει διότι πέρα από τις τιμές στην οικονομία, αλλάζουν και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα αυξάνουν οι μισθοί, αυξάνει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δηλαδή ουσιαστικά τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους και αυτό είναι μια μόνιμη αλλαγή, άρα η μόνιμη αυτή αλλαγή αλλάζει ουσιαστικά και το επίπεδο των τιμών» συμπλήρωσε ο κ. Αναηγνωστόπουλος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Αριστείδη Ζαννίκου Την 28-9-2023, ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, (ναυτικοί μας, καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στα σπίτια σας), στο αμφιθέατρο του...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος, μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα στέγαστρα Καλατράβα στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

Advertisement