Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ρυθμός ανάπτυξης 2,8% για το γ’ τρίμηνο του 2022

Άνοδο 2,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5%, από αύξηση 2,2% το α’ τρίμηνο και 0,6% το β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδικότερα, η άνοδος κατά 2,8% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές στα βασικά μεγέθη:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 3,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 6,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 3,9%).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,7%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,9% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3%).
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,6%).
Ενώ, μεταξύ γ’ και β’ τριμήνου υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 0,6%).
Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,1%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,3% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,4%).
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,3% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,5%).
Σημειώνεται ότι, ο προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ το 2023 από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement