Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και καυσίμων

Ο Δεκέμβριος μπήκε με ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων κίνησης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσο αγριεύει ο χειμώνας, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υποχωρούν και οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξάνονται, με την προσφορά σε LNG να περιορίζεται.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα δουν τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο καθώς οι εταιρείες ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής στις 20 Δεκεμβρίου.

Για περίπου 40 ημέρες το φυσικό αέριο TTF είχε βουτήξει κατά περίπου 50% καθώς από τα υψηλότερα επίπεδα της 28ης Σεπτεμβρίου, 229 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έπεσε στις 11 Νοεμβρίου στα 105,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η βουτιά πάνω από 50% οδήγησε και τους παρόχους ρεύματος στην ελληνική αγορά να ρίξουν τις τιμές για τους μήνες Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο. Οι μειώσεις έφτασαν σε ορισμένα τιμολόγια να είναι ακόμη και 46%, ενώ σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής σε ορισμένους προμηθευτές υποχώρησαν και σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει σχεδόν κατά 50% έναντι του Σεπτεμβρίου, αφού διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον Νοέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, στα 233,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι τιμές της βενζίνης αναμένεται να τσιμπήσουν… κατά περίπου 0,02 ευρώ/λίτρο, αν και στο προηγούμενο 20ήμερο είχαν προηγηθεί μειώσεις της τάξης των 0,13 ευρώ/λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε υποχωρήσει σε σχέση με τις 8 Νοεμβρίου στα επίπεδα των 1,969 ευρώ/λίτρο.

Ανατιμήσεις της τάξης των 0,03 με 0,035 ευρώ/λίτρο αναμένονται και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα διυλιστήρια ψαλίδισαν κατά το ήμισυ την έκπτωση που έδιναν στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για να κρατούν χαμηλά τις τιμές του καυσίμου.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είχε προηγηθεί μείωση της τάξης των 0,262 ευρώ/λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να φτάνει να πωλείται προς 1,15 με 1,17 ευρώ/λίτρο.

Οι ανατιμήσεις στην αγορά των καυσίμων αποδίδονται αφενός στις πολλές συντηρήσεις που είναι σε εξέλιξη σε διυλιστήρια της Ευρώπης με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή οι ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο, το οποίο ακριβαίνει ξανά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement