Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για το LNG.

Ο κ. Σκρέκας επανέφερε την πρόταση για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών – μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Διευκρίνισε ότι η πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένει στο τραπέζι.

Επίσης παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα που αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού 65 %.

«Η δυναμικότητα των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού αερίου της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες διασυνδέσεις με την Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε η κυβέρνηση για απευθείας σύνδεση με την Αυστρία και στη Γερμανία.

«Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από ένα και μοναδικό προμηθευτή σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι χρειάζονται κοινή πλατφόρμα αγορών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αυξήσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της ΕΕ καθώς και μακροπρόθεσμα συμβόλαια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement