Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι επερχόμενες εκλογές δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, «απέχουμε ακόμη από την κορύφωση των επιτοκίων».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Ελλάδα εκπλήσσει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των σχετικών οροσήμων του RRF, προβαίνοντας νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα σε αιτήσεις πληρωμών. Ειδικότερα:

(α) Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει περίπου το 1/4 των προγραμματισμένων πόρων του RRF. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 13,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισεκ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί στους δικαιούχους.

(β) Όσον αφορά τα δάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει στην Ελλάδα 3,5 δισεκ. ευρώ (πάνω από 1/4 του συνολικού κονδυλίου), ενώ οι αιτήσεις για δάνεια RRF ανέρχονται σε 2,8 δισεκ. ευρώ.

O διοικητής της ΤτΕ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σαφή δέσμευση και προσήλωση στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας στις αγορές κεφαλαίων και στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, απέχουμε ακόμη από την κορύφωση των επιτοκίων.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΑΧΙΑ Ventrues, προανήγγειλε και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Αττικής τους επόμενους μήνες. Για την Παγκρήτια ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε, οι δύο τράπεζες (Παγκρήτια, μαζί με τη Συνεταιριστική Χανίων και Αττικής) θα κατέχουν πάνω από τα 2/3 των μη συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα και κατά συνέπεια, όπως εκτίμησε, δεν χρειάζονται περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στην συγκεκριμένη αγορά.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”. Εκτίμησε δε, ότι η όποια αύξηση των κόκκινων δανείων υπό το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα είναι διαχειρίσιμη από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Απεκάλυψε δε, ότι για τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier 2 από την Εθνική Τράπεζα, Sunrize 3 από την Πειραιώς και το Solar – η κοινή τιτλοποίηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες) έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος.

Για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων, εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ενδείξεις, απέχουμε ακόμα από την κορύφωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης και το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των συνθηκών του πληθωρισμού και του προϊόντος, τις οποίες θα αξιολογούμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement