Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έρχεται η προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ

Η αρχή θα γίνει µε τη δήλωση ΦΠΑ, όπου εντός του έτους 1,2 εκατ. υπόχρεοι θα λάβουν προσυµπληρωµένη τη δήλωση και θα ακολουθήσουν την άνοιξη του 2023 οι δηλώσεις για τα εισοδήµατα του 2022. Αυτό σηµαίνει ότι θα λάβουν προσυµπληρωµένο τόσο το έντυπο Ε3 όσο και το βασικό έντυπο Ν της δήλωσης νοµικών προσώπων.

Ταυτόχρονα, µε στόχο τον περιορισµό της φοροδιαφυγής η ΑΑ∆Ε προχωρεί στη δηµιουργία του ψηφιακού δελτίου αποστολής, δηλαδή στην ανάπτυξη ενός συστήµατος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, περιλαµβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων µεταφοράς.

Τα δεδοµένα που διαβιβάζονται στην ΑΑ∆Ε µε τα ηλεκτρονικά βιβλία µπορούν να αξιοποιηθούν ώστε µε κατάλληλους µετασχηµατισµούς να µας δώσουν τη δυνατότητα να προϋπολογίσουµε το ποσό του ΦΠΑ στο οποίο υπόκειται κάθε επιχείρηση. Ετσι η επιχείρηση θα ξέρει από πριν το ποσό του ΦΠΑ που της αναλογεί και τι µπορεί να λάβει ως επιστροφή, επιταχύνοντας τον χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ. Με την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι δηλώσεις του Ε3 και το έντυπο Ν, ενώ επόµενος στόχος είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήµατος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών που περιλαµβάνει διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων µεταφοράς.

Σηµειώνεται ότι µε την πλήρη εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυµπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό ∆ηµόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελµατίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγµατοποιηθεί, µειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούµενο έλεγχο.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑ∆Ε γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, καθώς το έσοδο για µια επιχείρηση είναι έξοδο για µια άλλη και αυτόµατα εµφανίζεται στην πλατφόρµα MYDATA. Η νέα διαδικασία αναµένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωµένες δαπάνες που εµφανίζουν στις δηλώσεις τους επιχειρήσεις και επαγγελµατίες µε στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδηµα και να γλιτώσουν φόρο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτή η δυνατότητα ελαχιστοποιείται, αν και παραµένει η φοροδιαφυγή που συντελείται µέσω της µη έκδοσης αποδείξεων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιµοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης του mydata ξεπερνάει τα 815,5 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,37 δισ. παραστατικά. Σηµειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για τη δωρεάν εφαρµογή timologio. Μέχρι στιγµής έχουν εγγραφεί 217.380 επιχειρήσεις και επαγγελµατίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιµολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στο mydata. Σε ό,τι αφορά την εφαρµογή Appodixi έχουν καταγραφεί 48.340 ανώνυµες και επώνυµες καταγγελίες, ενώ περισσότεροι από 130.000 πολίτες έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει την εφαρµογή στο κινητό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement