Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται νέες μειώσεις φόρων για την επόμενη τετραετία

Νέες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ, σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος του 2025, πλήρη και οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την ένταξη περισσοτέρων εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολόγησης περιλαμβάνει το «πακέτο» των ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη κοινοβουλευτική της θητεία που θα ξεκινήσει από το 2023 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Στο «πακέτο» των μέτρων της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνονται και ορισμένα από αυτά που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία αλλά δεν κατέστη δυνατό να νομοθετηθούν, εξαιτίας των εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων που μεσολάβησαν και κυριάρχησαν στην καθημερινότητα των πολιτών από τις αρχές του 2020, με την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, μέχρι και φέτος, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης του βασικού σχεδίου της για τη μόνιμη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την απαλλαγή από τα βάρη των φορολογικών «μνημονιακών» μέτρων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεδιπλώσει με αλλεπάλληλες εξαγγελίες το κυβερνητικό σχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τη μετατροπή του σε εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, το «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η κυβέρνηση στο οικονομικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει:

Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ από 24% στο 13%

Μονιμοποίηση της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.

Περισσότερα εισοδήματα στην ενιαία κλίμακα

Περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εξετάζονται νέες αλλαγές που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και την υπαγωγή περισσοτέρων εισοδημάτων σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα. Οι πολλές περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, που ισχύουν σήμερα, θα επανεξεταστούν, θα αξιολογηθούν και θα περιοριστούν στις ελάχιστες αναγκαίες.

Για νομικά πρόσωπα

Mείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.

Ψαλίδι στους συντελεστές

Mείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης από το 2023

Πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωφελημένοι από την εφαρμογή του θα είναι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί, από την 1η-1-2023, θα λάβουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς, από την ημερομηνία αυτή, θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία φορολογούνται φέτος. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Τέλος στο… τέλος επιτηδεύματος

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2022 ή για το 2023 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2023 ή 2024) και πλήρης κατάργησή του για το 2023 ή το 2024 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2024 ή 2025).

Στοπ (έως το 2025) στα τεκμήρια διαβίωσης

Σταδιακή μείωση και εν τέλει κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμενικών δαπανών) το αργότερο έως το 2025, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επέκταση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Μέτρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των τραπεζών και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση της εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας myData και η περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των κινήτρων για τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, e-banking κ.λπ.) στις καθημερινές συναλλαγές. Στόχος των μέτρων είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement