Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2022: Βήμα-βήμα η διαδικασία για έκπτωση από 50 έως 100%

ΕΝΦΙΑ 2022: Τη διαδικασία για τη χορήγηση έκπτωσης 50% στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2022, κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από όσους ιδιοκτήτες πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος και μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες αναπήρους και πολυτέκνους με χαμηλά εισοδήματα, καθορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεωργίου Πιτσιλή.

ΕΝΦΙΑ 2022: Τα βήματα

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμόν Α1077/2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

1 Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2022 μέχρι και τις 29 Ιουλίου 2022, μετά την πρώτη μαζική εκκαθάριση – σύνθεση δηλώσεων και έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους αυτού, αντιμετωπίζονται ως εξής:

* Εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023, όπως ορίζεται στην ίδια διάταξη.

* Για τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

2 Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 29ης Ιουλίου 2022, γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

3 Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement