Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως έχει ζητηθεί από τη Μόσχα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομο που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.

Όπως είπε το ίδιο πρόσωπο, που μίλησε στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη τους σχετικούς λογαριασμούς Gazprombank προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Προέδρου Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Gazprom επιβεβαίωσε σήμερα ότι «πάγωσε» τις ροές φυσικόυ αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, διότι οι δύο αυτές χώρες έχουν αρνηθεί να πληρώσουν σε ρούβλια, απαίτηση που, όπως σημειώνουν, συνιστά αθέτηση των συμβολαίων τους.

Αφού η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια για τις αποστολές που ξεκινούσαν την 1η Απριλίου. Όμως η ΕΕ υποστήριξε ότι ο μηχανισμός που πρότεινε το Κρεμλίνο, θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Πλέον κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκβιάζει την Ευρώπη.

 

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, μέσω δήλωσης της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως η Ευρώπη «είχε προετοιμαστεί» για την «εκβιασμό της Ρωσίας μέσω του φυσικού αερίου», ωστόσο αυτή δεν αρκούσε για να αποτρέψει τη σημαντική αύξηση στην τιμή του, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου. Η απάντηση της Ευρώπης στις ενεργειακές εξελίξεις, ήρθε το πρωί της Τετάρτης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισήμανε πως η αρμόδια ομάδα συντονισμού της Επιτροπής, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Αναλυτικά είπε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πωσ είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement