Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα τον Απρίλιο και τον Μάιο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να έχει πάρει η ακρίβεια, με τους καταναλωτές να βρίσκονται μπροστά σε μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που στα ύψη παραμένουν οι τιμές στα καύσιμα, όπως επίσης και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ελλείψεων σε ορισμένους κωδικούς προϊόντων που αφορούν το ηλιέλαιο, το αλεύρι και τη ζάχαρη.

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρατεταμένη ακρίβεια που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή των 110-120 δολαρίων το βαρέλι, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται οι τιμές τόσο στα καύσιμα όσο και σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα. Oπως επισημαίνουν στη Realnews παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις είναι πλέον καθημερινές, με τους καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου δεν έχουν συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους, καθώς οι τιμές μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Eλληνας εισαγωγέας έκλεισε πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την παραλαβή προϊόντων σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία αυξήθηκε κατά 15% μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.

Oι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε μειώνουν τις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζουν, είτε επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, που είναι φθηνότερα. Oλοι σχεδόν καταφεύγουν στις προσφορές που κάνουν σε ορισμένα προϊόντα τα σούπερ μάρκετ για να μπορέσουν να γεμίσουν το καλάθι τους με τα απαραίτητα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που θα φτάσει ακόμη και το 30%.

Ειδικότερα, στη λίστα των προϊόντων που αναμένεται να ανατιμηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου περιλαμβάνονται τα εξής: Σπορέλαια από 9% έως 30%, αλεύρι έως 26%, ζωοτροφές έως 25%, σιμιγδάλι 15%, ελαιόλαδο από 9% έως 13%, φρυγανιές 11%, μπισκότα από 6% έως 11%, ψωμί για τοστ 12%, παξιμάδια 11%, ψωμί 8%, αλλαντικά 6%, κρουασάν 20%, χαρτικά 10%, μαρμελάδες 10%, ρύζι 7,5%, οδοντόκρεμες 5%, υγρό πιάτων 9%, τσάι 5%, τυριά από 1,5% έως 15%, γάλα και χυμοί 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement