Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ: Ποιους αφορά μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 13% περίπου για τα φυσικά πρόσωπα, προχωρά η κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με την πρώτη αρχική μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% το καλοκαίρι του 2019, η συνολική μείωση του συγκεκριμένου φόρου θα υπερβεί πλέον το 30%.

H νέα -μεσοσταθμική- μείωση κατά 13% θα προκύψει από τις αλλαγές στη νομοθεσία για τον υπολογισμό του φόρου, τις οποίες προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Ελληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος».

Στατιστικά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» και βάσει των αναλυτικών διευκρινίσεων που έδωσαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

* Το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογουμένους, θα δει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του. Οι ωφελούμενοι είναι περίπου 5 εκατομμύρια και 2.200.000 από αυτούς θα δουν μείωση άνω του 20%. Ειδικότερα, 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.

* Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

* Αύξηση θα σημειωθεί μόνο για το 6% των φορολογουμένων, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα, όμως, και για το 50% από αυτούς η ετήσια αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

* Αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες:

α) Με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και για φορολογουμένους με ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

β) Με κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.

γ) Με φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

Οπως εξήγησαν οι δύο υπουργοί, με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών. Χάρη στις παρεμβάσεις που γίνονται στον βασικό φόρο των κτισμάτων, στο 65% των προϋπαρχουσών ζωνών ο φόρος θα μειωθεί, στο 34% ο φόρος θα παραμείνει αμετάβλητος και μόνον στο 1% των ζωνών θα σημειωθεί αύξηση φόρου. Μειώσεις θα ισχύσουν και για τα οικόπεδα, όπου το 91% των φορολογουμένων αναμένεται να λάβει «ελαφρύτερα» εκκαθαριστικά.

Τι αλλάζει

Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές που επέρχονται στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

1.Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μειώνεται κατά 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

2 Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

3 Επέρχεται σημαντική αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα, η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία συνολικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία αξίας πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ αντί για 20% που ισχύει σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα ”Friend me. Don’t bully me”στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας για 2 χρόνια, με 15 μαθητές συνολικά, με 3...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόταση του Δήμου Χίου για χρηματοδότηση προμήθειας κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Μετά την πιστοποίηση του ως Bike Friendly...

ΧΙΟΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χίου στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: ΤΡΙΤΗ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Δημοτική Αρχή προχωρά την επισκευή και συντήρηση όλων σχεδόν των Δημοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σήμερα σειρά είχε το 1ο ΕΠΑ.Λ Χίου...