Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση CNBC: Τρεις ερωταπαντήσεις για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε ερωτήματα που γεννώνται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό του στην Οικονομία αλλά και ειδικότερα στον ρόλο των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, καθώς και την καθημερινή χρήση τους, απαντούν οι αναλυτές των μεγάλων οικονομικών πρακτορείων διεθνώς.

Ως εκ τούτου, ο ρόλος λ.χ. του Bitcoin έχει αποκτήσει άλλη, διαφορετική διάσταση μετά και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έφερε και τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα.

Σε μια από τις αναλύσεις, αυτήν που δημοσιεύει το πρακτορείο CNBC, επιχειρείται η απάντηση σε τρία κύρια ερωτήματα για τα κρυπτονομίσματα και το μέλλον τους.

1. Χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των κυρώσεων;
Η «θύελλα» των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία έχει «λαβώσει» την οικονομία της και την έχει αποκόψει από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόσωπα και οντότητες έχουν εισαχθεί στη «μαύρη λίστα» των αρχών της Δύσης, απαγορεύοντας οποιαδήποτε επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ ρωσικών και δυτικών εταιρειών, ενώ η απομάκρυνση των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT τις έχει αποκλείσει από πληθώρα διεθνών αγορών, οδηγώντας το ρούβλι σε κατάρρευση.

Δημιουργείται μοιραία η απορία για το εάν τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν ελέγχονται από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελούν μια καλή επιλογή για την αποφυγή των κυρώσεων αυτών. Η απάντηση είναι: «όχι».

Κι αυτό γιατί:

Πρώτον, η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται το bitcoin, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα «βιβλιάριο» συναλλαγών το οποίο παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος. Οποιαδήποτε προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων θα ήταν άμεσα ανιχνεύσιμη.

Δεύτερον, οι δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες δεν μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους λόγω της περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο της εταιρείας συναλλαγών κρύπτο, Luno, «δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων σε σχέση με την παγκόσμια νομισματική αγορά. Η μεταφορά μεγάλων ποσών είναι πολύ δύσκολη».

Τρίτον, οι πλατφόρμες συναλλαγών αυτές βρίσκονται σε «κατάσταση συναγερμού» για πιθανές προσπάθειες υπερκέρασης των διεθνών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Charles Hayter, CEO της CryptoCompare, «οι πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες επιχειρούν με υπευθυνότητα προφανώς είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα αυτή». Ο Brian Armstrong, CEO της Coinbase υπογράμμισε πως «κάθε αμερικανική επιχείρηση πρέπει να σέβεται το γράμμα του νόμου».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι αρκετοί απλοί Ρώσοι πολίτες, βλέποντας το ρούβλι να καταρρέει, προσπαθούν να επενδύσουν σε tether και σε bitcoin έτσι ώστε να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, φαινόμενο το οποίο οδηγεί στο δεύτερο ερώτημα.

2. Τελικά είναι τα Bitcoin ο «ψηφιακός χρυσός;»
Επί σειρά ετών, οι υπέρμαχοι των Bitcoin αποκαλούν το κρυπτονόμισμα «ψηφιακό χρυσό», υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης όπως το πολύτιμο μέταλλο.

Όμως, η εν λόγω θεωρία έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια, αφού το Bitcoin μοιάζει περισσότερο με ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές.

Πάντως, η αξία του Bitcoin σκαρφάλωσε στα $44.000 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολλούς υποστηρικτές να υπογραμμίζουν πως η ώρα της μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε «ασφαλές καταφύγιο» επιτέλους έφτασε.

Όμως, αντίθεταη άποψη έχει ο Lux Thiagarajah, στέλεχος της BCB Group, ο οποίος σημειώνει: «Το “ασφαλές καταφύγιο” (safe haven) διατηρεί την αξία του κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε τεράστιο sell-off μετά την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, με τα κρυπτονομίσματα να αντιδρούν σαν μετοχές».

Ο Ayyar σημειώνει ακόμα: «το Bitcoin επιδεικνύει ορισμένα χαρακτηριστικά του πολύτιμου μετάλλου, αλλά θα χρειαστεί ακόμα πολύς καιρός μέχρι να επιτύχει τον χαρακτηρισμό ως “ασφαλές καταφύγιο” , αφού το κρυπτονόμισμα και η τεχνολογία πρέπει να ωριμάσει», κάτι που οδηγεί εύλογα στο ερώτημα όσον αφορά την τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.

Ήτοι:

3. Είναι εντέλει πραγματικά χρήσιμη είναι η τεχνολογία “blockchain”;
Αφενός, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων πολλές φορές μιλούν για τη χρησιμότητα της τεχνολογίας του blockchain η οποία βρίσκεται στην καρδιά της συγκεκριμένης αγοράς και η οποία δε συμπεριλαμβάνει μεσάζοντες, κάνοντας οποιεσδήποτε συναλλαγές ανιχνεύσιμες και αποτελεσματικές.

Όμως, στην πραγματικότητα πολλά κρυπτονομίσματα «υποφέρουν» στα συστήματα συναλλαγών. Επομένως, τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν -ακόμα- καλή εναλλακτική λύση για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.

Αφετέρου, η Ουκρανία έχει αρχίσει να δέχεται δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση του στρατού της. Έως σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από $50 εκατ. μέσω δωρεών σε κρυπτονομίσματα, βάσει μιας ανάλυσης της Elliptic.

Οι εν λόγω δωρεές θα ήταν, στο παρελθόν, αρκετά δύσκολες, λόγω και του αυξημένου κόστους των τραπεζικών εμβασμάτων όσο και της καθυστέρησής τους.

Όπως σημειώνει ο Garrick Hileman του London School of Economics, τα κρυπτονομίσματα έχουν προβάδισμα στο συγκεκριμένο τομέα: «όταν έχουν πληγεί οι υποδομές μιας χώρας ή υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, ο καθένας ο οποίος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να προχωρά σε συναλλαγές. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αρχές των κρυπτονομισμάτων».

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα «ο κάθε χρήστης μπορεί να δει που καταλήγουν οι δωρεές του και πως χρησιμοποιούνται».

Πηγή: CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement