Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει η τιμή του καφέ από την Πρωτοχρονιά – Σε τι oφείλεται η αύξηση

Ακριβότερος θα γίνει ο καφές στα περισσότερα μαγαζιά με την έναρξη του νέου έτους, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το «πράσινο» τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ, επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων (πχ. καλαμάκι) που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

Έτσι, αν επιλέγετε να πίνετε τον καφέ σας «στο χέρι» και δη σε πλαστικό κύπελλο, το πορτοφόλι σας θα επιβαρύνεται με περίπου 10 λεπτά του ευρώ επιπλέον για κάθε καφέ.

Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος, τα take away καφέ θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, όποτε αυτό είναι δυνατό, προτείνεται η χρήση χαρτονένιου ποτηριού για τον καφέ, με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων τεμαχίων πλαστικού. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σας και να ζητάτε να σας σερβίρουν σε αυτήν. Έτσι, θα κάνετε καλό τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη σας.

«Πέραν της ανατίμησης του καφέ ως πρώτη ύλη, το τέλος δεν μπορούμε να το γλιτώσουμε, αναγκαστικά θα κάνουμε ανατιμήσεις, μόνο στα χάρτινα καλαμάκια μπορούμε να γλιτώσουμε το τέλος» είπε υπεύθυνος καφετέριας στα Πατήσια στην κάμερα του ΣΚΑΪ.

«Ο καφές ως πρώτη ύλη θα ακριβύνει, μας έχουν ενημερώσει 10% θα ανέβει συγκριτικά με τώρα. Εμάς τώρα ο φρέντο εσπρέσο κοστίζει 3,20 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα πάει 3,60… Δεν είναι μόνο ο καφές, είναι και ο πάγος, και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες που ακριβαίνουν λόγω της ενέργειας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΦΕΚ για το «πράσινο» τέλος:

Από την 1η Ιανουαρίου, η πρόσθετη εισφορά για την προστασία του περιβάλλοντος αφορά:

Ποτήρια μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους

Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement