Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Ετοιμάζονται οι επιστολές στους νέους εργαζόμενους για επιλογή ασφάλισης

Μέσω email από την ΑΑΔΕ θα ερωτηθούν οι νέοι εργαζόμενοι με ποιο επενδυτικό «προφίλ» θέλουν να επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» τους για την επικουρική σύνταξη.

Μάλιστα ανά 5ετία θα έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν το επενδυτικό τους προφίλ. Επιπλέον θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Δηλαδή, θα βλέπουν τις εισφορές και τις αποδόσεις που σωρεύονται στον ατομικό κουμπαρά προκειμένου να «χτιστεί» το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επικουρική τους σύνταξη.

Στο τέλος Φεβρουαρίου μέσω της υποβολής των ΑΠΔ θα καταβληθούν οι πρώτες εισφορές του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης από τους περίπου 100.000 νεοεισερχόμενους απο την 1.1.2022 στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να δουν το πόσο των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ατομικό τους κουμπαρά για πρώτη φορά τον Απρίλιο, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και πληρωμή των ΑΠΔ Ιανουαρίου από τους εργοδότες και θα έχει γίνει ο έλεγχος δηλωθεισών – καταβληθεισών εισφορών.

Στη συνέχεια τον Μάιο, οι πρώτοι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες θα λάβουν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για την ασφάλισή τους. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο ιστότοπος του νέου ταμείου, ο οποίος ήδη είναι σε φάση σχεδιασμού.

Αμέσως μετά οι ασφαλισμένοι έχοντας τη σωστή ενημέρωση από την διοίκηση του ταμείου θα μπορούν επιλέξουν τον τρόπο επένδυσης του αποθεματικού τους.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

Η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό 650 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης φτάνει τα 153 ευρώ σήμερα. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη θα ανέλθει στα 219 ευρώ, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό 650 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης φτάνει τα 153 ευρώ σήμερα. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη θα ανέλθει στα 219 ευρώ, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Για παράδειγμα:

-Με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών θα λάβει 217,28 ευρώ αντί 150,47 που παίρνει σήμερα, ενώ σε ηλικία 67 ετών θα λάβει 256,92 ευρώ αντί 177, 93 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
-Με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών θα λάβει 270,69 ευρώ αντί 178,07 που παίρνει σήμερα, ενώ σε ηλικία 67 ετών θα λάβει 320,40 ευρώ αντί 210,57 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
-Με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών θα λάβει 380,23 ευρώ αντί 263,33 που παίρνει σήμερα, ενώ σε ηλικία 67 ετών θα λάβει 449,61 ευρώ αντί 311,37 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
– Με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών θα λάβει 474,18 ευρώ αντί 311,63 που παίρνει σήμερα, ενώ σε ηλικία 67 ετών θα λάβει 560,70 ευρώ αντί 368,49 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

Οι εισφορές στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμένουν ίδιες με σήμερα.

• 6% για τους μισθωτούς (3% από τον εργοδότη συν 3% παρακρατούνται από τον μικτό μισθό του εργαζομένου)
• βάσει μίας εκ των τριών ασφαλιστικών κατηγοριών για τους αυτοτελώς απασχολούμενους (κατ’ επιλογήν τους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement