Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει για τους εποχικά απασχολούμενους

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Ρυθμίσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ, με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική απορρόφηση πόρων της ΕΕ, αλλά και επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για το 2021, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους, πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού, περιέχονται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τροπολογία κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», που συζητείται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.

Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025, που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προτείνεται επίσης η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021, που προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων. Πρόκειται για εργαζόμενους, ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα, που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μην συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Έτσι, κατ΄εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement