Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεύτερη ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους, δίνει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να επιτραπεί και σε αυτούς τους ιδιοκτήτες να κλείσουν οριστικά και χωρίς υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους τους, με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών τους και των λοιπών ακινήτων τους.

Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, παρέχει και πάλι στους πολίτες τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους και την καταβολή των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα προκύψουν, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις και χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα και προσαυξήσεις για τις χρονικές περιόδους προ του 2020.

Οι εντασσόμενοι στη νέα ρύθμιση θα καλούνται να πληρώσουν τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για την υποβολή των εκπρόθεσμων αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Την κατάθεση της νέας ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά στη Βουλή είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Οπως είχε δηλώσει ο κ. Πέτσας, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021 να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος».

Οπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την Πολιτεία, τρέχουν εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60%, εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη».

Πού θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (του άρθρου 51 του ν. 4647/2019). Η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε, για όσους εντάχθηκαν, πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν από το 2020. Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκείνη θα έχουν τη δυνατότητα -με την εκ νέου λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πραγματικών επιφανειών ακινήτων στους δήμους- να υπαχθούν σε μια νέα, επίσης ευνοϊκή ρύθμιση. Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της εφορίας:

α) Θα απαλλαγούν και αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

β) Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

γ) Η εξόφληση των επιπλέον ποσών και των προσαυξήσεων 20% που αναλογούν στην περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει με τα ποσά που βεβαιώνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους με βάση τη νέα ρύθμιση θα γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων ποσών, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τον επιπλέον ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικές χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, αντί 100%-200% που ισχύουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Μέσω της εφαρμογής, η οποία θα επαναλειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, θα παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρισμένα στην ηλεκτρονική εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες στη συμπλήρωση των δηλώσεων και συγκεκριμένα για να μπορούν εύκολα να «ευθυγραμμίζουν» τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στους δήμους με τα πραγματικά τετραγωνικά που έχουν δηλώσει στην εφορία.

Για τον σκοπό αυτόν η εφαρμογή θα επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9). Επιπλέον, η εφαρμογή θα επικοινωνεί και με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για να αντλεί πληροφορίες για τους αριθμούς παροχής ρεύματος των δηλούμενων ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement