Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Ποια είναι η εταιρεία- κολοσσός που όλοι φοβούνται ότι θα γίνει η «Lehman Brothers» της Κίνας

Evergrande Group ονομάζεται μια εταιρεία-κολοσσός της Κίνας, η οποία ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα, 25 χρόνια μετά, βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά από τη χρεοκοπία, απειλώντας με κατάρρευση δεκάδες άλλες εξαρτώμενες από αυτήν κινεζικές εταιρείες αλλά και το ίδιο το κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Η πάλαι ποτέ «Hengda Group» είχε ιδρυθεί το 1996 από τον Κινέζο μηχανικό Hui Ka Yan, ο οποίος θέλησε να ιδρύσει την δική του κατασκευαστική, εκμεταλλευόμενος την ραγδαία αστικοποίηση της εποχής, αλλά και την άνοδο της μεσαίας τάξης στην κινεζική κοινωνία. Στα πρώτα της βήματα, η Hengda αναλάμβανε την κατασκευή μικρών και χαμηλών σε κόστος κατοικιών στην περιοχή Γκουαντζού όπου και εδραζόταν.

Συνεχώς ανερχόμενη κι αναπτυσσόμενη, το 2009 η Hengda αλλάζει επωνυμία, μετατρέπεται σε Evergrande και μπαίνει στο χρηματιστήριο. Λαμβάνοντας σειρά τεράστιων δανείων, η Evergrande μετατράπηκε αρκετά γρήγορα στην μεγαλύτερη κατασκευαστική της Κίνας. Με τη βοήθεια των δανείων η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό.

Δυστυχώς, ο τροχός της επιτυχίας γύρισε με τα χρόνια για την Evergrande. Βασιζόμενη για χρόνια στη φθηνή χρηματοδότηση και στον υπέρογκο δανεισμό, η εταιρεία συγκέντρωσε σταδιακά ένα τεράστιο χρέος, ξεμένοντας επιπλέον από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.

Περί τα τέλη του Ιουνίου του 2021, η Evergrande έφτασε να χρωστάει περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (309 δις δολάρια) βάσει του ισολογισμού της, μαζί με ένα ακόμη άγνωστο ποσό οφειλών, εκτός ισολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών επενδυτών, ο κολοσσός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους της ή, εναλλακτικά, της χρεοκοπίας.

Μια χρεοκοπία της Evergrande θα είχε ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό «τσουνάμι» με συνέπειες σε έργα, εργαζόμενους και επενδυτές. Για κάποιους αναλυτές, η Evergrande θα μπορούσε να μετατραπεί στην «Lehman Brothers της Κίνας», καθώς οι υποχρεώσεις της ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτή την στιγμή, η εταιρεία απασχολεί, στο δυναμικό της, περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γουάν στο WMP της εταιρείας. Τα υπό κατασκευή έργα της Evergrande αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 800, με τα μισά από αυτά, βέβαια, να έχουν «παγώσει» λόγω της ταμειακής κατάρρευσης της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement