Connect with us

Hi, what are you looking for?

LIFESTYLE

Eurovision: Μεγάλη νικήτρια η Σουηδία – Χωρίς εκπλήξεις ο τελικός

Εντυπωσιακός, αλλά χωρίς εκπλήξεις στην κατάταξη, ολοκληρώθηκε ο μεγάλος τελικός της Eurovision. Η Loreen από τη Σουηδία με το κομμάτι «Tattoo» παρέσυρε τους πάντες, επιβεβαίωσε τα στοιχήματα και κέρδισε την πρώτη θέση.

Η ερμηνεύτρια από την πρώτη στιγμή είχε κερδίσει τους Eurofans και κατάφερε να σηκώσει την κούπα για δεύτερη φορά, μετά τη νίκη με το «Euphoria». Η Loreen σάρωσε στις κριτικές επιτροπές των 37 χωρών, συγκεντρώνοντας 340 βαθμούς. Από το κοινό έλαβε 243 βαθμούς, στο σύνολο δηλαδή 583 βαθμούς.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Φινλανδία με τον Käärijä και το «Cha, Cha, Cha». Ο τραγουδιστής δεν κέρδισε τις επιτροπές, παίρνοντας 150 πόντους, ωστόσο αποθεώθηκε από το κοινό. Συγκεκριμένα, πήρε 376 πόντους σημειώνοντας στο σύνολο 526.

 

Το Ισραήλ πήρε 177 βαθμούς από τις επιτροπές και 185 από το κοινό, δηλαδή 362 με την τρίτη θέση να ανήκει στην Νόα Κιρέλ.

Ακολούθησαν η Ιταλία με 350 βαθμούς, η Νορβηγία με 268, η Ουκρανία με 243, το Βέλγιο με 182, η Εσθονία με 168, η Αυστραλία με 151 και η Τσεχία με 129.

Η Κύπρος με τον Andrew Lambrou πήρε 58 βαθμούς από το κοινό και 68 από τις επιτροπές, στο σύνολο 126, μία εξαιρετικά ικανοποιητική βαθμολογία που τον έφερε στη 12η θέση.

Eurovision – Πώς ψήφισαν κοινό και επιτροπές

Η νικήτρια χώρα της Eurovision 2023 αναδείχτηκε κατά 49,4% από πενταμελείς εθνικές κριτικές επιτροπές και κατά 50,6% από την τηλεψηφοφορία του κοινού.Επίσης, δικαίωμα ψήφου είχαν όχι μόνο οι 37 συμμετέχουσες χώρες του φετινού διαγωνισμού, αλλά και πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι διαμένουν σε χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος στη Eurovision 2023 – η διαδικτυακή ψηφοφορία τους, με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα προσμετρηθεί στο televoting ως μία επιπλέον χώρα [«Rest of the World»].

Στον τελικό συνυπολογίστηκαν επίσης και οι ψήφοι από τις 37 κριτικές επιτροπές των χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό τραγουδιού.  Το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα απένειμε συνολικά 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12). Οι ψήφοι του κοινού από τις μη συμμετέχουσες χώρες αθροίστηκαν, σαν να προέρχονταν από μία επιπλέον «χώρα» («Rest Of The World»).

 

Ποια είναι η νικήτρια Loreen 

Η Λορέν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, το 1983. Οι γονείς της ήταν Μαροκινοί μετανάστες. Όταν ήταν μικρή, μετακόμισε στο Βέστερας, όπου και μεγάλωσε. Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας της στο Γκρίτα, μια κατοικημένη περιοχή στο Βέστερας.

Η Λορέν έγινε γνωστή στο ευρύ σουηδικό κοινό μετά την συμμετοχή της στην σουηδική εκδοχή της μουσικής εκπομπής Idol 2004, συμμετέχοντας ως Λορέν Ταλχαουί. Κατά την διάρκεια των προκριματικών γύρων, τερμάτισε στην τρίτη θέση μετά από την ψήφο του κοινού. Τελικά, κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ, The Snake, με το συγκρότημα Rob’n’Raz και έγινε τηλεοπτική παρουσιάστρια στο TV400. Εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης για αρκετά ριάλιτι σόου στην σουηδική τηλεόραση. Το 2011, κυκλοφόρησε το σινγκλ My Heart Is Refusing Me, το οποίο σημείωσε εμπορική επιτυχία στη Σουηδία.

Εκπροσώπησε τη Σουηδία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2012 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι της Euphoria, και κέρδισε το διαγωνισμό με 372 βαθμούς. Έκτοτε, έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη και φέτος έζησε ξανά το όνειρο της Eurovision.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement