Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Σόου… προκλητικότητας στα Kατεχόμενα – Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν στο ψευτοκοινοβούλιο

Προκλητικός, αλαζονικός και με εμπρηστικές δηλώσεις εμφανίστηκε χθες στο λεγόμενο «Κοινοβούλιο» της κατεχόμενης Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν (όπως άλλωστε αναμενόταν), ενώ για πολλοστή φορά τόνισε ότι οι επιλογές της ομοσπονδιακής λύσης τελείωσαν ανεπιστρεπτί και στο εξής «η λύση είναι βάσει των δύο χωριστών κρατών» που παρουσίασε στη Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι μείζον εθνικό θέμα για την Αγκυρα, και η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 50 χρόνια. Προφανώς οι συγκεκριμένες θέσεις που εξέφρασε επίσημα για άλλη μία φορά κατακρημνίζουν τις ελάχιστες ελπίδες για έστω μία οριακή επίλυση του Κυπριακού και τορπιλίζουν την ειρηνευτική διαδικασία υπό τον Πορτογάλο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, μίλησε με έπαρση, αγέρωχο ύφος και υπεροψία για τη γενιά του 1974 και επιτέθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζοντας ότι «αμφότερες δεν επιθυμούσαν ούτε επιθυμούν λύση».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα(!) ότι η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα δεχθεί τη διχοτόμηση της νήσου. Σύντομη αναφορά έκανε στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ και κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι απέρριψε τις τουρκικές προτάσεις για δίκαιη κατανομή του ορυκτού πλούτου. Επιπρόσθετα, για μία ακόμα φορά τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης μίας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν προχώρησε σε άλλα επιμέρους θέματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκε ούτε στα περί επικείμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν ούτε σε τυχόν ενεργειακά ή στα επικείμενα φαραωνικά σχέδια για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά Ε.Ε.

Σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. άφησε αιχμές ότι «δεν κρατάει τις υποσχέσεις της», ενώ παραποιώντας την πραγματικότητα ανέφερε ότι γνωρίζει η Ε.Ε. πολύ καλά «ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «ορισμένοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ενοχληθήκαν από τις κινήσεις μας…». Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχουν «μάρτυρες» σε κάθε γωνιά της λεγόμενης «τδβκ» και αυτό το γνωρίζουν… εμμένοντας προφανώς στις αλυτρωτικές κορόνες και στο σωβινισμό των σκληροπυρηνικών κύκλων.

Την ομιλία του Ερντογάν πέραν της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων βουλευτών παρακολούθησαν ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ΜΗP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι πρόεδροι διαφόρων μικρών κομμάτων, όπως οι Ντογκού Περιντσέκ και Ταμέλ Καραμολάογλου, οι 3 αντιπρόεδροι του ΑΚΡ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλοί βουλευτές και επιχειρηματίες.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι στη μετά από μιάμιση ώρα καθυστέρηση έναρξης της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε στα Βαρώσια, παρόλο που είχαν υπάρξει πολλές αναφορές εδώ και εβδομάδες, ενώ εμφανίστηκε αρκετά εκνευρισμένος από την αντίδραση των μικρών κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, ως και μιας μερίδας πολιτών.

Τα… καλά νέα

Σχετικά με τα «καλά νέα» ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου προεδρικού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει Προεδρικό Μέγαρο, νέο κτίριο για το Κοινοβούλιο στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Δομετίου, καθώς και εθνικό κήπο. Μάλιστα, με απύθμενη έπαρση στο ύφος του και με δόση ειρωνείας δήλωσε ότι το λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο» του ψευδοκράτους σήμερα είναι «παράπηγμα που ξέμεινε από τους Αγγλους αποικιοκράτες» . «Πιστεύω ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου” σε μουσείο και να το αφήσουμε ως τέτοιο για να το βλέπουν οι επόμενες γενιές».

Δεν μεταβαίνει Αμμόχωστο

Ο Ερντογάν άλλαξε τελικά το πρόγραμμά του και δεν πάει σήμερα στην Αμμόχωστο. Οπως έγινε γνωστό, ανήμερα της επετείου της εισβολής του Αττίλα και αφού παρακολούθησε την ετήσια στρατιωτική παρέλαση, ο Τούρκος Πρόεδρος μετέβη αργά χθες στο σύγχρονο υπερπολυτελές ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο Concorde στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου σήμερα θα τελέσει online/διαδικτυακά τα εγκαίνια του νέου «Προεδρικού Μεγάρου», ενός αυτοκινητοδρόμου, ενός πλοίου-μουσείου από την τουρκική εισβολή του Αττίλα, του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ψευδοκράτους, ως και δύο χώρων στην Αμμόχωστο: του τζαμιού των βακουφίων, ως και του τόσο πολύ αναφερόμενου «Εθνικού Κήπου» στην Αμμόχωστο (του άλλοτε δημοτικού κήπου της πόλης και του τότε Γυμνασίου Αμμόχωστου). Οι πληροφορίες δεν κάνουν αναφορά για το ζήτημα των εγκαινίων της ειδικής βάσης για οπλισμένα drones στο Λευκόνοικο, κάτι όμως που δεν πρέπει να αποκλείεται, αλλά να μην ανακοινώνεται λόγω του ότι το θέμα είναι λεπτεπίλεπτο και εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement