Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Η Κρήτη υποδέχεται την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»

Η Κρήτη είναι από το πρωί της Πέμπτης (8/7) ο επόμενος σταθμός της ομάδας των Κυπρίων μοτοσικλετιστών «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» που από την 1η έως την 11η Ιουλίου 2021 βαδίζουν σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, έφτασαν στις Καστανιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, έγιναν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, και σήμερα στην Κρήτη, πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Η

Η “Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού” έφτασε σήμερα στην Κρήτη.

Το πρωί, στο λιμάνι του Ηρακλείου έγινε η υποδοχή των μελών της αποστολής, ενώ πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους στην Κρήτη ήταν η πλατεία Ελευθερίας μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Ράδιο Κρήτη αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο νησιών, ενώ καλωσόρισε τους Κύπριους αδελφούς μας.

 

 

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» θα βρεθεί μεταξύ άλλων στα Ανώγεια – όπου οργανώνεται μια σεμνή εκδήλωση όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο Παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης – στην Αξό Ρεθύμνου όπου υπάρχει το ξύλινο άγαλμα του Τάσου Ισαάκ, στις Γωνιές, στο Μάραθος και στη Μονή Μαλεβιζίου, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι τα Χανιά.

Η λεβέντισσα Κρήτη υποδέχθηκε με τραγούδια και χορούς την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού» που έφτασε από τον Πειραιά το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021.

Η λεβέντισσα Κρήτη υποδέχθηκε με τραγούδια και χορούς την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» που έφτασε από τον Πειραιά το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου. Μαζί τους, βρίσκεται τόσο η μητέρα, όσο και η κόρη του Τάσου Ισαάκ!

πό την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας.

πό την 1η μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας.

Το ιστορικό

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» έχει συσταθεί από μια ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων από το 2008, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των Ισαάκ – Σολωμού και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία δύο συνανθρώπων μας. Επιπλέον, στοχεύει στη συνέχιση του θεσμού της πορείας των μοτοσικλετιστων ως συμβολικού μέσου διεκδίκησης του δικαιώματός μας στη ζωή και στο σεβασμό της ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα οποία στερούμαστε στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρώας γης.

Αποκορύφωμα των πορειών των μοτοσικλετιστων αποτέλεσε η αντικατοχική πορεία που διοργανώθηκε το 1996. Κύπριοι και ξένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από το Βερολίνο με στόχο να τερματίσουν στην Κερύνεια. Με την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της ελεύθερης πρόσβασης προς την κατεχόμενη Κερύνεια, οι μοτοσυκλετιστές διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία όπως στο Σοπάζ και στη Δερύνεια. Ο τουρκικός στρατός έδειξε για μια ακόμη φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό του, δολοφονώντας άνανδρα τον Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το κίνημα των μοτοσικλετιστών εξασθένησε αλλά δεν εξαφανίστηκε.

“Η νεολαία και η κοινωνία μας γενικότερα έχει ανάγκη από το σύστημα αρχών και αξίων που μας δίδαξαν οι δύο ήρωες. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον όλων όπως η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες”, αναφέρουν σε μήνυμά τους οι οργανωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement