Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Η απόφαση της Γαλλίας για τα Rafale αφορά και την Ελλάδα

Την ανάπτυξη µιας ειδικής έκδοσης του Rafale που θα πραγµατοποιεί καταστολή αεράµυνας ζήτησε ο Γάλλος υφυπουργός Αµυνας Jean-Christophe Lagarde.

Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα µαχητικά Rafale δεν έχουν κάποιο ειδικευµένο όπλο για την εξουδετέρωση της εχθρικής αεράµυνας. Αν και σήµερα το Rafale (µε τα στοιχεία stealth που διαθέτει στη σχεδίασή του, το πλήρες σύστηµα ηλεκτρονικού πολέµου, τα Η/Ο συστήµατα βάσει των οποίων είναι σε θέση να συγκεντρώνει πληροφορίες του ηλεκτροµαγνητικού πεδίου µάχης και την ικανότητά του να πετά χαµηλά) µπορεί να αποφεύγει τις εχθρικές αεράµυνες και να τις προσβάλλει χρησιµοποιώντας τον πύραυλο AASM, δεν διαθέτει εκείνο το όπλο που θα µπορεί να προσβάλλει από απόσταση τα εχθρικά αντιαεροπορικά συστήµατα.

Ετσι ο Γάλλος υφυπουργός ζήτησε να προχωρήσει η ανάπτυξη µιας έκδοσης του Rafale η οποία θα µπορεί να φέρει το νέο βλήµα που αναπτύσσει η MBDA από κοινού µε τη Leonardo, του SPEAR-EW (έκδοσης του βλήµατος Spear-3 που θα εξοπλίσει τα βρετανικά F-35B) και το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την καταστροφή αντιαεροπορικών συστηµάτων.

Οπως είπε ο Lagarde το νέο Rafale θα πρέπει να έχει ανάλογες αν όχι ανώτερες επιδόσεις από αυτές του Typhoon ECR που αναπτύσσεται το διάστηµα αυτό για τη RAF όπως και αυτής του αµερικανικού F/A-18G Growler.

Η ανάπτυξη µιας ανάλογης έκδοσης για το Rafale-ECR δεν θα αφορά µόνο τον πύραυλο αντι-ραντάρ SPEAR-EW, αλλά και τη φιλοξενία ηλεκτρονικών συστηµάτων για την ηλεκτρονική καταστολή της αεράµυνας.

Στην Π.Α. ανάλογα καθήκοντα εκτελούν τα µαχητικά F-16 block 50 της 341Μ και τα F-16 block 52+ της 343Μ χρησιµοποιώντας 84 βλήµατα AGM-88B HARM, τα οποία όµως δεν θεωρούνται πλέον ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Είναι άγνωστο για παράδειγµα εάν µπορούν να προσβάλουν τα ρωσικά α/α συστήµατα S-400 και να σηµειωθεί ότι πρόκειται για µια έκδοση που δεν διαθέτει το… Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΧΙΟΣ

Μέσα σε μία εβδομάδα 5.970 Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο λόγω Μπαϊραμιού, εκ των οποίων οι 1.051 έλαβαν «visa express» από το Τελωνείο. Απόλυτα ικανοποιημένοι...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας, αύριο, Τρίτη,...

Advertisement