Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Nordic Monitor: Το απόρρητο σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή σε Ελλάδα, Κύπρο, Αρμενία

Ένα ντοκουμέντο, το απόρρητο σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που συντάχθηκε το 2014 με «στόχους» της Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Αρμενία, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ενδεικτικό είναι το όνομα που επέλεξε η Τουρκία για το απόρρητο σχέδιο: Cerbe (ή στα Αγγλικά Djerba). Αυτό είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί έγινε η μάχη του Τζέρμπα το Μάιο του 1560 μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας. Οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Το σχέδιο είχε ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας / Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Μποζκούρτ στο Nordic Monitor.

Το όνομα του συνολικού σχεδίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά πλαισιώνουν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας .

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως «αντι-μουσουλμανικούς» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε δε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που -όπως σημειώνει το Nordic Monitor- σίγουρα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement