Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Αναβαθμίζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος – Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες επαφές

Θετικό πρόσημο στη χθεσινή συνάντηση ΓεραπετρίτηΦιντάν βάζει η Αθήνα, επισημαίνοντας στα “συν” την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με την Άγκυρα. Το βλέμμα πέφτει πλέον στο τετ α τετ τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ ένα μήνα αργότερα, η σκυτάλη περνά και πάλι στους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών.

Μετά και τη συμφωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες επαφές, Αθήνα και Άγκυρα αναβαθμίζουν τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, με άμεσους στόχους αφενός τη διατήρηση του θετικού κλίματος, αφετέρου την επίτευξη συγκλίσεων, αρχικά στα θέματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε πως: «Επικράτησε θετική διάθεση αλλά με ξεκάθαρες εθνικές θέσεις. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών εχθές ουσιαστικά δουλέψανε για να εμπεδωθεί το κλίμα του Βίλνιους και να ξεκινήσει μία προσπάθεια για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που σήμερα απουσιάζει από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Όσον αφορά πάντως τον διπλωματικό πυρήνα και δη τα αναθεωρητικά ζητήματα που θέτει εδώ και δεκαετίες η Άγκυρα τέμνοντας τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, η Αθήνα είναι επιφυλακτική, καθώς δεν υπάρχουν, όπως διαπιστώθηκε και απ’ τις δηλώσεις Φιντάν, ενδείξεις για αλλαγή στάσης στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας Παν. Πελοποννήσου, αναφέρει ότι: «είναι καλό το γεγονός ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αλλά προκειμένου να υπάρξει κάτι ουσιαστικότερο θα πρέπει να προκύψει μια μετατόπιση της Τουρκίας από πάγιες θέσεις οι οποίες πηγαίνουν πολύ πέρα απ’ την παρούσα τουρκική κυβέρνηση κι έχουν βάθος μισού αιώνα».

Επίσης ο κ. Χατζηβασιλείου, τονίζει πως: «η Τουρκία πρέπει στο επόμενο διάστημα να πείσει για τις πραγματικές προθέσεις της και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης της διμερούς διαφοράς μας είναι η διεθνής δικαιοσύνη».

Επόμενο ορόσημο η νέα συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου και θα χαραχθούν οι γενικές κατευθύνσεις για τη συνέχεια του διαλόγου.

Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα και στην Αθήνα, όπου στις 16 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις υπό την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, μαζί με τις ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Εκεί θα εξεταστεί η βαριά διπλωματική- νομική ατζέντα, που αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τρέχοντας ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, οι μειονότητες, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Αθήνα θα θέσει τη μία διαφορά που αναγνωρίζει με την Άγκυρα και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τις τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις, με αιχμή τις «γκρίζες ζώνες» και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η θετική ατζέντα θα προωθηθεί στις 17 Οκτωβρίου στην Αθήνα, σε τομείς όπως οι μεταφορές, η οικονομία και οι επενδύσεις, καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπογραφούν τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας.

«Αυτά θα δημιουργήσουν προφανώς ένα ακόμα καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν αρκούν από μόνα τους για να λύσουν τα χρονίζοντα ελληνοτουρκικά προβλήματα», επισημαίνει ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας Παν. Πελοποννήσου.

Διπλωματική αναβάθμιση αναμένεται και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τις δύο πλευρές να καλούνται σε συνεννόηση σε θέματα που αφορούν ασκήσεις και στρατιωτική συνεργασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Αρχές Ιουλίου παραδίδεται το κτήριο του Αεροδρομίου Χίου και συγκεκριμένα το ανακαινισμένο κτήριο των αναχωρήσεων στη διοίκηση. Ειδικότερα, στις 2 Ιουλίου έχει ορισθεί να γίνει Διοικητική...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας ενημέρωσης συνταξιοδοτικών θεμάτων, κλιμάκιο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας, ειδικευμένο αποκλειστικά σε συνταξιοδοτικά θέματα, θα επισκεφθεί το νησί της...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ανακοίνωση του Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου Στο βίντεο Τούρκοι τουρίστες λένε τις εντυπώσεις τους από την υποδοχή που τους επιφυλάσσεται σε καθημερινή βάση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλα τέσσερα καταστήματα της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο λόγος; Εξέδιδαν, αλλά δεν διαβίβαζαν...

Advertisement