Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Προεκλογική φιέστα του Ερντογάν – Δηλώσεις αναθεωρητισμού από τον Τσαβούσογλου (video)

Σε προεκλογική φιέστα, παρουσία του Ερντογάν, παραδόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό το αεροπλανοφόρο “Αναντολού”. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα θα μπορεί να θέτει παγκοσμίως τους όρους του παιχνιδιού και προανήγγειλε αύξηση του προϋπολογισμού για την αμυντική βιομηχανία κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζουν εκλογικό θρίλερ στη γειτονική χώρα.

Το μίνι αεροπλανοφόρο «Αναντολού» παραδόθηκε στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό με τελετή στο ναυπηγείο Τούζλα, παρουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προωθώντας την εικόνα μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος βάζει το αμφίβιο επιθετικό πλοίο που μπορεί να μεταφέρει άρματα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην προεκλογική εκστρατεία του. Όπως δήλωσε: «Χάρη στο τουρκικό πολεμικό σκάφος «Αναντολού», θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε εύκολα μια δύναμη μεγέθους τάγματος, σε περιοχές κρίσης στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από άλλη κύρια βάση».

Η προεκλογική φιέστα Ερντογάν αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στο Λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί όπου θα βρίσκεται αγκυροβολημένο το “Ανταντολού”, για να το επισκεφθεί το κοινό.

Την ίδια ώρα, τους προεκλογικούς τόνους ανεβάζει και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του κόμματος CHP. Κρατώντας ένα κρεμμύδι στηλιτεύει την ακρίβεια και προειδοποιεί τους πολίτες ότι εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η τιμή του θα εκτοξευθεί στις 100 τουρκικές λίρες: «Αν παραμείνει αυτός, αυτό το ξερό κρεμμύδι που κρατάω θα φτάσει τις 100 λίρες. Ακόμη και τώρα κάνει 30 λίρες. Ένα κρεμμύδι είναι αυτό, απλό κρεμμύδι. Δεν ντρέπονται»!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μetropoll ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν και είναι πιθανόν να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος.

Η πολιτική ένταση διατηρείται μετά και το πρόσφατο περιστατικό με πυροβολισμούς κοντά στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα διακρίνονται οι δράστες να πυροβολούν στον αέρα ενώ καταδιώκονται από τις αρχές. Οι ίδιοι κατέθεσαν πως βρέθηκαν τυχαία στο σημείο.

Επιστρέφει στον αναθεωρητισμό η Άγκυρα

Θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θέτει ξανά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρ` ότι επισημαίνει το καλό κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου: «Για να είναι διαρκής αυτή η θετική ατμόσφαιρα χρειάζεται να γίνουν βήματα για την επίλυση ζητημάτων που έμειναν επί χρόνια άλυτα. Κατ’ αρχάς για να γίνουν αυτά τα βήματα θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα. Δηλαδή, τα δύο συνδέονται στην πραγματικότητα μεταξύ τους. Για να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Θα πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

Επίσης, στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία. Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός, αλλά πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα τα δικά μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”. Αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν η Ελλάδα, η Κύπρος (και λέω Κύπρος αναφερόμενος και στις δύο πλευρές), το Ισραήλ – υπάρχουν πολλές χώρες, όχι μόνο εμείς – η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Συρία (όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες), η Λιβύη, η Παλαιστίνη. Τελικά, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τη συνεργασία.

Όσον αφορά στα θέματα του Αιγαίου, υπάρχουν τα νησιά που είναι αμφισβητούμενου καθεστώτος, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου –έχουν διεκδικήσεις για πάνω από 6 μίλια, στα 10 μίλια. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες δηλώσεις για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά είναι αντικείμενα διαφωνιών. Θέματα που δεν επιλύθηκαν επί χρόνια».

Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών και στην ατζέντα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement