Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας για την στροφή της Άγκυρας

Η Αθήνα υποδέχεται με ικανοποίηση, αλλά και με επιφυλάξεις, τη στροφή 180ο μοιρών που πραγματοποιεί στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος απαιτείται διάρκεια στην αποκλιμάκωση, αφετέρου πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της.

Στην αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απομόνωση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την αλλαγή στάσης της γείτονος απέναντι στη χώρα μας. Επιβεβαιώνοντας τα βήματα προόδου, ο Χουλουσί Ακάρ προτείνει επέκταση του μορατόριουμ στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Αθήνα έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δηλώνει ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι το καίριο ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα αποδειχθεί έτοιμη να συμμετέχει σε ειλικρινή διάλογο.

«Είναι ασφαλώς πολύ πρώιμο να συμπεράνουμε για το αν αυτή η ατμόσφαιρα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ή αν, ακόμα περισσότερο, θα οδηγήσει σε λύσεις. Όμως οφείλουμε, ως μία χώρα που επιδιώκει τον διάλογο και την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να αξιοποιήσουμε κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ στην τελική ευθεία είναι η προκλογική εκστρατεία στην Τουρκία όπου σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, μόλις 36 ημέρες πριν από τις εκλογές φέρεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Μetropoll, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές, πρώτον θα σημαίνει ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν στον δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και δεύτερον αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του έτερου υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ το ποσοστό του οποίου φαίνεται συνεχώς να ανεβαίνει που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll φτάνει το 5%.

Ο αντιπρόεδρος μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Χαμζά Νταγ, επικαλούμενος δημοσκοπικά στοιχεία που διαθέτει το κόμμα του, ανεβάζει το ποσοστό του Ιντζέ μέχρι και το 10% και για αυτο τον λόγο επιμένει οτι το αποτέλεσμα δεν εχει κριθεί.

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ΑΣΑΛ, που φημίζεται όμως ότι κινείται στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο και διεξήχθη σε 26 νομούς εκτός των σεισμόπληκτων περιοχών, μεταξύ 25 Μαρτίου και 2 Απριλίου, δίνει στον Ερντογαν ποσοστό 46,8% και στον Κιλιτσντάρογλου 42.2%, ενώ ο Ιντζέ φαίνεται να λαμβάνει 8,4%.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Ι. Μανδαλίδης | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

Advertisement