Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Στο “στόχαστρο” της Τουρκίας ο Μενέντεζ – Αιχμές και για την Ελλάδα

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η Άγκυρα επιχειρεί να απαντήσει στις δηλώσεις Μενέντεζ και Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό γερουσιαστή να διατυπώνει εκ νέου την διαφωνία του με την πώληση F-16 στην Τουρκία και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικό να την χαρακτηρίζει “δύσκολο σύμμαχο”. Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν κάνει λόγο για μονόπλευρες απόψεις και δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολος σύμμαχος.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας επιδεικνύουν τέτοιου είδους συμπεριφορά, και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας» τόνισε ο Αλτούν.

Ο Φαχρετίν Αλτούν χαρακτηρίζει ως “εθνική κυρίαρχη απόφαση” της Τουρκίας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και αναφέρεται προκλητικά στην κατοχή της Κύπρου, με “βολές” και κατά των Βρυξελλών.«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο, όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η κοντόφθαλμη απόφαση της Ε.Ε. να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος, παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της» σημείωσε.

Είχε προηγηθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος Μενέντεζ – Μπλίνκεν, όπου ο Γερουσιαστής καλούσε τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ρώτησε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πώς θα χαρακτήριζε μία τέτοια χώρα. Ο κ. Μπλίνκεν απάντησε: Ένας προκλητικός σύμμαχος. Και ο γερουσιαστής ανταπάντησε: Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Μια χώρα που κάνει όλα αυτά τα πράγματα δεν αξίζει να λάβει τα F-16. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πρόσθεσε: Δεν ξέρω ποια μηνύματα στέλνουμε στον κόσμο, ότι δηλαδή μπορούν να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα αλλά να λάβουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας εκπέμπει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμα της για την επέτειο της Επανάστασης του 1821: «Η Επανάσταση του 1821 πέτυχε χάρη στο πάθος, την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία των πολλών, και κινδύνεψε από τον καιροσκοπισμό, την καχυποψία και την έπαρση των λίγων. Κατόρθωσε να μετατρέψει αυτόν τον τόπο από επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε δυτικό ελεύθερο έθνος».

Η Αμερική τιμά των ηρωισμό των Ελλήνων Επαναστατών που πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία που είναι κοινές μας αξίες, λέει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Μπάιντεν: Η ιστορία των κοινών αξιών μας και του κοινού σκοπού μας αρχίζει από την ίδρυση της Αμερικής…Σήμερα, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γεωργάλλας. Ελλάδα και Κύπρος εκφράζουν τη βούληση τους για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, χαιρετίζοντας παράλληλα την ύφεση στις σχέσεις με την Τουρκία.

“Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ελπίζω αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον, και να αποτελέσει έτσι την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

“Η Κύπρος στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων, και την επικείμενη ένταξη στο State Department Program” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γεωργαλλάς.

Ελλάδα και Κύπρος συγκροτούν πολιτικό όργανο διαβούλευσης και τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, ενώ προσβλέπουν σε βαθύτερη συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, σε ψήφισμά του το Αμερικανικό κογκρέσο αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την υποστήριξη τους στην τριμερή σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σχέση που ενδυναμώνεται και από την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ που αναδεικνύει την Ελλάδα σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο“.

“Το αθάνατο πνεύμα του 1821 αποτελεί φάρο και οδηγό για τις ένοπλες δυνάμεις που υπερασπίζουν την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας“, λέει στην ημερησία διαταγή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Αρχηγός ΓΣΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement