Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «ράπισμα» για τις αβάσιμες αμφισβητήσεις της Άγκυρας

Η νέα ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, που υπεγράφη στο Κάιρο, ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Η συμφωνία, αφορά στον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου, που σημαίνει ότι οι δυο χώρες θα είναι σε ανοιχτή γραμμή. Όλα αυτά, προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά την πολυδιαφημισμένη χειραψία του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, στο περιθώριο του μουντιάλ στο Κατάρ.

Σε μία κίνηση υψηλής σημασίας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράφουν με τους ομολόγους του Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι το Μνημόνιο Κατανόησης για Θέματα Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που παράγει διπλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική πρωτεύουσα.

Αθήνα και Κάιρο διευρύνουν τη βεντάλια της στρατηγικής σχέσης τους, που έχει ως θεμέλιο λίθο το διεθνές δίκαιο, με το Μνημόνιο Κατανόησης να μετατρέπεται σε ράπισμα για τις αβάσιμες αμφισβητήσεις της Άγκυρας επί της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπογράφοντας αυτό το μνημόνιο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για να μπορούμε να σώζουμε πολύτιμες ανθρώπινες ζωές[…]Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι το κάνουν σε σταθερή βάση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο[…] Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με τη διακρατική συμφωνία, Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθετούν διμερώς, όπως προβλέπεται στη σχετική Διεθνή Σύμβαση του 1979, τις περιοχές ευθύνης τους στα περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης. Περιοχές οι οποίες συμπίπτουν με τα FIR Αθηνών και FIR Καΐρου. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται και για κοινή δράση στις εκατέρωθεν οριοθετημένες περιοχές, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο σε οποιοδήποτε περιστατικό.

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών[…]Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Στο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου η συνεργασία των δύο χωρών» τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι.

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Σαμέχ Σούκρι.

«Αυτές οι συμφωνίες επιστεγάζουν μια άλλη συμφωνία- κλειδί, τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Μια συμφωνία που αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, οφείλουν να λειτουργούν» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η νέα διακρατική συμφωνία Αθήνας-Καΐρου προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο οποίος αποτυπώνεται στους σημερινούς τίτλους των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Χουριέτ, που υποστηρίζει ότι η χειραψία Ερντογάν – Σίσι στη Ντόχα προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα.

«Η επαφή που είχε ο αξιότιμος πρόεδρός μας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ είναι μία σωστή κίνηση. Θα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι επαφές» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «η χώρα μας ούτε εκφοβίζεται, ούτε απειλείται, ούτε τρομάζει. Η Ελλάδα έχει φροντίσει να διαμορφώσει μια πολιτική -και διπλωματική αλλά και αμυντική- που να μας επιτρέπει με αυτοπεποίθηση να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του εξ’ ανατολών γείτονα συνεχίζουν να εκτοξεύουν απειλές, με τον Χουλουσί Ακάρ να… αλλάζει επίπεδο στην προπαγάνδα της Άγκυρας, βάζοντας στο στόχαστρό του ακόμη και την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».

«Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες (Η Ελλάδα) για να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα γυρίζοντας (κινηματογραφικές) ταινίες και στήνοντας τα λεγόμενα μνημεία γενοκτονίας[…] Δεν έχουμε επιτρέψει και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Διμερή Συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης υπέγραψε στο Κάιρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη: «η σημερινή Συμφωνία αποτελεί  ένα ισχυρό μήνυμα ότι και η Αίγυπτος παραμένει προσηλωμένη στην διεθνή νομιμότητα και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου  και αυτό έρχεται μετά την αποδοκιμασία και καταδίκη εκ μέρους του Καΐρου και των δυο τουρκολυβικών μνημονίων και την υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα. Γίνεται επίσης σαφές  ότι δεν γίνονται  αποδεκτές μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες όπως αυτές της Τουρκίας. Και μάλιστα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ότι η υπογραφή έγινε δυο ημέρες μετά την  χειραψία Ερντογάν -Σίσι».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement