Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί – Οι απειλές και η εμμονή με τα νησιά

Η Τουρκία πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο, «επί του πεδίου». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει σκοπό να το φτάσει στα άκρα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, δείχνοντας έτσι την εμμονή του.

Απειλεί την Ελλάδα προκειμένου να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά και παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εκείνες «παρασύρουν την Ελλάδα». «Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ενισχύει την τουρκική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν.

Και συμπλήρωσε: «Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.»

Τα «χαστούκια» στην Άγκυρα
Απανωτά έρχονται τα «χαστούκια» στην Άγκυρα σχετικά με τα παράλογα αιτήματα που έχει. Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, βάζοντας έτσι στη… θέση του τον Ερντογάν και την προπαγάνδα του.

Ηχηρό μήνυμα έλαβε η Άγκυρα και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της. «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη», σημειώνει το ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σωκράτης Συριώδης Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την χώρα μας, ίσως η σκέψη για την...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ὃτι τήν  Παρασκευήν, 6ην  Ὀκτωβρίου 2023, ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν Ἱεράν Μνήμην τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἀποστόλου Θωμᾶ...

Advertisement