Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Με νέα παράνομη NAVTEX η Τουρκία βγάζει το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου – Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία με νέα παράνομη NAVTEX στο Αιγαίο, βγάζοντας το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η Άγκυρα βγάζει από αύριο, Πέμπτη (29/09) στην περιοχή δυτικά της Λέσβου το ερευνητικό Yunus, με την παρουσία του να παραμένει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, έντονη ήταν και σήμερα η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου εκ των οποίων οι 48 έγιναν από τρία τουρκικά drones.

Ακόμα πέντε παραβιάσεις έγιναν από 4 μαχητικά F-16 που πέταξαν σε δύο σχηματισμούς και μια παραβιάση έγινε από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Μια από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν η υτπέρπτηση που πραγματοποίησε τουρκικό drone πάνω από την Κίναρο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Τετάρτη, στις 12:29, πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Την δια ώρα μεγάλη είναι διασπορά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος είναι η ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 2022» στο κέντρο του Αιγαίου αλλά και η άσκηση «Λόγχη» τις οποίες χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές ως μία «άσκηση του ναυτικού υψηλής ετοιμότητας», καθώς θα βγουν στο Αιγαίο όλες οι κυρίες μονάδες του στόλου.
Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σε πλήρη σύνθεση και ανάπτυξη, φορτωμένα με όλα τους τα οπλικά συστήματα έχουν βγει στο Αιγαίο με τα εξής πολεμικά σενάρια:

Αντιαεροπορικού πολέμου, Ανθυποβρυχιακού πολέμου, Πολέμου επιφανείας.

Αλλά και μορφών πολέμου από τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020.

Μάλιστα για πρώτη φορά συμμετείχαν σε ελληνική άσκηση τα ελληνικά Rafale, τα 6 μαχητικά που εντάχθηκαν πρόσφατα στις Πολεμικές Μοίρες και τα οποία περάσαν το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement