Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα προχωρήσει σε γεώτρηση 55 χλμ ανοικτά της Αττάλειας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία που παραχώρησε στην τελετή για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν, ανέφερε ότι η νέα γεώτρηση στην οποία θα προχωρήσει το πλωτό αυτό γεωτρύπανο θα γίνει 55 χλμ ανοικτά της Αττάλειας.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η περιοχή αυτή είναι εντός της κυριαρχίας της Τουρκίας οπότε «δεν έχουμε ανάγκη για άδεια από τον οποιονδήποτε».

H τελετή που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας στο λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση που φιλοξενεί επικών τόνων ρεπορτάζ για τις δυνατότητες του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, έφθασε με ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο Αμπντουλχαμίντ Χαν για την τελετή της αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο.

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμενόταν να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

«Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας» είχε δηλώσει χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Σήμερα δε πριν λίγο από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ανέβασε φωτογραφία του από την ώρα που πετούσε επάνω από το πλωτό γεωτρύπανο.

Λίγο νωρίτερα το πλοίο υποβλήθηκε στους τελευταίους ελέγχους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που επικαλείται την κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO.

Το τέταρτο από τα πλοία γεωτρύπανα της γείτονος μπορεί να έχει πλήρωμα μέχρι 200 άτομα ενώ το μεγαλύτερο βάθος που μπορεί να φτάσει στην γεώτρηση είναι τα 12.200 μέτρα.

Έχει μήκος 238 μέτρα μήκος και πλάτος 42 μέτρα, πύργο ύψους 104 μέτρων και βάρος 68.000 τόνων σύμφωνα με το Anadolu.

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει την περιοχή κοντά στην Αττάλεια μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22

Ελληνοτουρκικά – Οικονόμου σε Ακάρ: Ας κάνουμε αγώνα ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών

Στις προκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ που κατέδειξε για ακόμα μια φορά το Καστελόριζο ως στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας ο κυβερνητικός Οικονόμου απάντησε προτείνοντας αγώνα ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει τις σημερινές εκ νέου προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι στις προκλήσεις η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι προστατευμένα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με τον αναθεωρητισμό άλλων χωρών».

«Ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου επισημαίνοντας: «ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε με την πρόταση για κολυμβητικό αγώνα ειρήνης με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών:

«Τώρα, επειδή είπε και κάτι άλλο ο κ. Ακάρ για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα και με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται και η Ευρώπη και οι δυο μας χώρες».

Ελληνοτουρκικά: Θρασύτατη απειλή από τον Ακάρ για το Καστελόριζο – «Αν θέλει ο Θεός θα συμβεί κι αυτό»

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Επίσης, αναφέρθηκε στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ακάρ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement