Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου

Ο αντιστράτηγος ε.α, Γιάννης Μπαλτζώης, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, αλλά και ο δημοσιογράφος Μαρίνος Γκασιάμης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αναμένονται σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τις διαρροές, τις δηλώσεις αξιωματούχων και τις προαναγγελίες των τουρκικών ΜΜΕ.

Οι έρευνες που θα ξεκινήσει το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει μία NOTAM της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας η οποία, αναφέρεται σε μαζική μετακίνηση ιπτάμενων μέσων – ελικοπτέρων – και έχει διάρκεια από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου. Πρόκειται για μία διαδρομή που ξεκινά από το αεροδρόμιο της Αττάλειας και κατευθύνεται έτσι ώστε να φτάσει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, λίγο πιο πάνω από την Κύπρο», ανέφερε αρχικά ο στρατιωτικός συντάκτης του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης.

Η κίνηση αυτή «φωτογραφίζει» τα ελικόπτερα να μεταφέρουν εφόδια στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Επιπλέον, υπάρχει ο δεύτερος χάρτης, τον οποίο δημοσιεύει για πρώτη φορά το MEGA, και έχει να κάνει με την στήριξη που έχει η ελληνική και κυπριακή δημοκρατία από το Τελ Αβίβ. Πρόκειται για μία NOTAM, που έχει να κάνει με εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών που θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ και θα φτάσουν μέχρι και τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

«Η εν λόγω NOTAM εκδόθηκε από την Κυριακή και θα έχει διάρκεια έως και το πρωί της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη, τόσο στην Λωρίδα της Γάζας όσο και σε άλλα σημεία, ωστόσο οι συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν σταμάτησαν. Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι το FIR του Τελ Αβίβ, και προχώρησαν σε ασκήσεις μαζί με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης.

«Οι Ισραηλινοί όταν έχουν μία σοβαρή σχέση με κάποιο κράτος, δεν ανακοινώνουν τίποτα. Το ότι δεν ακούσαμε για κάποια συμφωνία με το Ισραήλ είναι καλό εν προκειμένω, και το είδαμε στην πράξη. Πρώτον η άσκηση που πραγματοποιήθηκε από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου νοτίως της Κρήτης, σε αυτό το μέρος όπου οι Τούρκοι μιλούν για «τουρκολυβικό» μνημόνιο, αλλά και η δεύτερη άσκηση που προαναφέρθηκε. Οι Ισραηλινοί έχουν κάποια προβλήματα ιδίως με τη Χαμάς, και πρέπει να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από τη Χαμάς, γιατί η ηγεσία της Χαμάς ήταν στην Τουρκία, και η Τουρκία πάντα τους βοηθούσε, τους έδινε τουρκικά διαβατήρια, επειδή ήταν καταζητούμενοι πολλοί από αυτούς. Στην περσινή επιχείρηση που έγινε, πάλι πίσω από αυτήν επιχείρηση ήταν οι Τούρκοι», συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτζώης μιλώντας στο MEGA.

«Από την Κυριακή ωστόσο, έχουν υπογράψει μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Σε άλλες περιπτώσεις, όλα τα αραβικά κράτη δυσανασχετούσαν με αυτή την κατάσταση, και άρχιζαν μία πολεμική εναντίον του Ισραήλ. Μετά τη συμφωνία του Αβραάμ δεν ισχύει τίποτα από αυτά, και δεν είχαμε καμία αντίδραση ούτε από Σαουδική Αραβία, ούτε από Αίγυπτο, αλλά ούτε και από άλλα κράτη. Είναι μία ένδειξη ότι το Ισραήλ είναι δίπλα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Όσον αφορά στις περιοχές που αναμένεται να πάει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, θα πάει αρχικά στις περιοχές που δεν αμφισβητούνται, σε αυτές που υπάγονται στην τουρκική ΑΟΖ. Μέχρι να ανακοινώσει το πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο, ήταν μία περίπτωση κατά την οποία προσπαθούσε να «εκβιάσει» την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για το τι θα πάρουν για να μην το προχωρήσουν περισσότερο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement