Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Οι ακραίες προκλήσεις Ερντογάν, η ανησυχία για θερμό επεισόδιο & η απάντηση της Αθήνας

Δεν έχουν τέλος, οι τουρκικές προκλήσεις, με την γειτονική χώρα, να διατυπώνει νέες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Με τη «φωτιά» συνεχίζουν να παίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι, πέρα από την προκλητική ρητορική, φαίνεται πως επιδιώκουν να μεταφέρουν την ένταση – με απρόβλεπτες συνέπειες – και στο πεδίο.

«Δεν ανησυχούμε καθόλου, ούτε στους Λειψούς ούτε γενικά, δεν μας φοβίζουν αυτά που λέει ή προμηνύει ο Ερντογάν, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Όταν γίνεται αερομαχία, συνήθως γίνεται σε μεγάλο ύψος, ωστόσο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή τις βλέπουμε», σχολίασε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το εθνικό αφήγημα που κυριαρχεί στην Τουρκία είναι το κλασικό «κεμαλικό» αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της Δύσης, ο πολιορκητικός της κριός κυκλώνει την Τουρκία μέσω των 6 αμερικανικών βάσεων, που ο Ερντογάν λέει ότι, δεν είναι για την Ρωσία αλλά για την Τουρκία. Άρα έχεις μία Τουρκία που είναι σε άμυνα και προσπαθεί να αποκτήσει ζωτικό χώρο. Τα ζητήματα αυτά έχουν αναβαθμιστεί στην Τουρκία και αυτό είναι ανησυχητικό«, ανέφερε αρχικά.

«Το άλλο θέμα είναι η στάση των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει κάνει ένα κακό παζάρι με τους Αμερικάνους, ότι δεν έχει πάρει αυτά που θέλει, αυτό για σειρά λόγων τον ενοχλεί πολύ, ειδικά στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και για τις2 σχέσεις του με τον Πούτιν. Φτάνει σε σημείο να «απειλήσει» ότι «εάν δεν μου δώσετε αυτά που θέλω θα σας ανοίξω ένα μέτωπο εντός του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα». Η Τουρκία μπορεί να μείνει στην ρητορικής έντασης. Έχει στείλει 2 επιστολές στον ΟΗΕ και ετοιμάζεται να στείλει και 3η. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δείχνει ότι είναι η «επιτιθέμενη». Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα κλείσει αυτός ο μήνας, γιατί έχουμε και την Σύνοδο Κορυφής, όπως και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.

«Με τους όρους του «ισχυρού ηγέτη», τον ενοχλεί τον Ερντογάν αυτή η απόσταση με τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν, είναι ζήτημα αξιοπιστίας του ιδίου, καθώς έχει προτεροποιηθεί η Ρωσία στα μάτια των Αμερικανών. Υπάρχει και η αντιπολίτευση στην Τουρκία, που απειλεί τον Ερντογάν. Ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει κρίσιμος», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement