Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

«Μαστίγιο και καρότο» από τον Ακάρ – «Η Τουρκία μάς απειλεί με πόλεμο» απαντά η Αθήνα

Στην προ της ρωσικής εισβολής ρητορική και πρακτική επιστρέφει η Άγκυρα. Μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ο Χουλουσί Ακάρ επαναφέρει τις τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Τι λέει η Συνθήκη της Λοζάνης; Λέει ότι δεν μπορείτε να οπλίσετε αυτά τα συγκεκριμένα νησιά. Η συμφωνία έγινε, όλοι είπαν το «ναι». Τα ονόματα και η τοποθεσία των 23 αυτών νησιών είναι γνωστά, αλλά τα 16 από αυτά τα νησιά εξοπλίζονται. Αυτό δεν θέλουν να το συζητήσουν» λέει Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας Τουρκίας.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους γείτονές μας ότι επιθυμούμε την ειρήνη, αλλά απέναντι σε τακτικές “τρομοκράτη” θα προβάλουμε την αποτρεπτική μας ετοιμότητα, το υψηλό ηθικό και το αίσθημα καθήκοντος των στελεχών μας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πάγιες είναι οι θέσεις της Αθήνας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας σε άμυνα. Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία με πόλεμο, το γνωστό casus belli ήδη από το 1995. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο όπου και διατηρεί παρανόμως κατοχικά στρατεύματα, ενώ απέναντι από το ελληνικά νησιά έχει παρατάξει την Στρατιά του Αιγαίου, με πλήρεις αποβατικές δυνάμεις.

«Οι δηλώσεις Ακάρ ήρθαν να μας θυμίσουν ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ζωντανό» σχολιάζει ο κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος διεθνολόγος.

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο νέο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει και μάλιστα με το παραπάνω τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης για τα συμφερόντων των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Εκτιμώ ότι η σημασία αυτή θα αυξηθεί αφού ηττηθεί ο Πούτιν».

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο τόπος συνάντησης του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement