Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ακάρ: Καμιά υποχώρηση στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας – Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Αυστηρό μήνυμα, σε προκλητικούς τόνους, προς ΕλλάδαΓαλλία και Ευρώπη έστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκφράζοντας για άλλη μια φορά έντονη ενόχληση για την ελληνο-γαλλική συμφωνία, την ώρα που η Αθήνα προχωρά σήμερα σε άλλη μία σημαντική αμυντική υπογραφή με τις ΗΠΑ.

«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο»

«Ορισμένες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αποκτήσουν ένα ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο πέρα από το μπόι τους και τη δύναμή τους. Αυτές οι δουλειές τούς υπερβαίνουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά. Το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός. Ενώ υπάρχουν σύμμαχοι εδώ, οι συμμαχίες εντός της συμμαχίας θα διασπάσουν τόσο την αμυντική δύναμη της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Το βλέπουν αυτό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν δίνουν προσοχή σε αυτά εξαιτίας του εγωισμού τους ή των πολιτικών φιλοδοξιών των ηγετών τους, βλάπτουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι το Αιγαίο, η Κύπρος και η ανατ. Μεσόγειος παραμένει στο μικροσκόπιο της Άγκυρας και προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, της συζήτησης και των επαφών. Από την άλλη, είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και συνεχίζουμε να το λέμε. Είμαστε αποφασισμένοι, με ισχυρή βούληση και ικανοί για ο,τιδήποτε».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε και στις επικρίσεις που έγιναν σχετικά με τη Navtex που εκδόθηκε για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων και του χάρτη της Σεβίλλης μέσα από αυτή.

«Δεν υπάρχει θέμα καμίας υποχώρησης στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας, των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας. Το πολεμικό μας ναυτικό βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός και μία τέτοια κλίμακα υλοποίησης που κάποιοι ούτε καν ονειρεύονται. Και όμως, κάνουν κάποιες συζητήσεις και εκτιμήσεις χωρίς να έχουν δει, ακούσει, αντιληφθεί ή να γνωρίζουν τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό και το κίνητρο του στρατού μας σε μια εποχή που το χρειάζονται περισσότερο. Η πολεμική μας αεροπορία βρίσκεται σε επαγρύπνηση μέρα νύχτα. Μιλάμε για έναν τέτοιο στρατό. Για ένα στρατό που υπηρετεί τη χώρα και το έθνος του. Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων μας, τους πολίτες μας».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήφθησαν με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με τη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ έστειλε επίσης μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

«Ως Τουρκία, παίρνουμε στα σοβαρά όλα όσα μας ανατίθενται με τις συμφωνίες και τα εφαρμόζουμε προσεκτικά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από αυτές.

Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από αυτήν την τρομοκρατική μάστιγα που συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια.
Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού διαδρόμου με οποιονδήποτε τρόπο. Θάψαμε τους τρομοκράτες του PKK/YPG που προσπάθησαν να το κάνουν στους λάκκους που οι ίδιοι έσκαψαν.

«Όπου υπάρχει τρομοκράτης, είναι στόχος μας», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement