Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Covid-19: Τι αποκάλυψε στην κατάθεσή του ο Άντονι Φάουτσι

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος των ΗΠΑ για τον Covid-19, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας που πυροδότησε την πανδημία ή ότι προσπάθησε να απορρίψει τη θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο, σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Πανδημία του Κορονοϊού. Η συγκεκριμένη επιστροπή μελετά εδώ και 15 μήνες το θέμα της προέλευσης του ιού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο διακεκριμένος ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για τέσσερις δεκαετίες προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο τέλος του 2022, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν διαστρεβλώσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του ιδίου και άλλων επιστημόνων σχετικά με τη θεωρία διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο. Πρόσθεσε επίσης ότι ουδέποτε πίεσε τους συναδέλφους του να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση του ιού.

Ο Φάουτσι παραδέχτηκε ότι η οδηγία για την απόσταση των 2 μέτρων «απλώς εμφανίστηκε» στις αρχές του 2020 και ότι «δεν βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών». Ο ίδιος εκτιμά πως οι αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που εξέδωσαν την εν λόγω οδηγία βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης των ιών. Η απάντηση δεν ικανοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τον ρώτησαν επανειλημμένα γιατί δεν πίεσε τους αξιωματούχους να αλλάξουν τη σύσταση καθώς κατέστη σαφές ότι τα σωματίδια του ιού μπορούσαν να αιωρούνται στον αέρα για ώρες, ιδίως σε κλειστά περιβάλλοντα, και ότι τα 2 μέτρα δεν θα ήταν επαρκή για την προστασία από τη μόλυνση χωρίς την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, όπως οι μάσκες και ο αερισμός.

Προέλευση του ιού

Ο επιστήμονας δήλωσε επίσης ότι στηρίζει την αναστολή της χρηματοδότησης της EcoHealth Alliance, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά ιούς, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης γύρω από την προέλευση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της επιχορήγησης, ο οργανισμός έπρεπε να πληρώσει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για να ερευνήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης των ανθρώπων από τον κορονοϊό των νυχτερίδων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι κορονοϊοί που μελετώνται στο εργαστήριο της Γουχάν καθώς και άλλοι ιοί που είναι γνωστό ότι αποτελούν αντικείμενο έρευνας εκεί, είχαν ελάχιστη ομοιότητα με αυτόν που πυροδότησε την πανδημία.

Ο Δ. Φάουτσι δήλωσε ότι ήταν «μοριακά αδύνατο» τα πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ να παρήγαγαν τον ιό που προκάλεσε την πανδημία.

«Είναι απλώς ένα ιολογικό γεγονός», δήλωσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν γνωρίζει αν τα μη αναφερόμενα πειράματα στην Κίνα επικεντρώθηκαν σε πιο στενά συγγενείς ιούς.

Ο επιστήμονας παραδέχτηκε επίσης ότι η θεωρία διαρροής από εργαστήριο παραμένει μια πραγματική πιθανότητα, αλλά κατά την άποψή του, η πλειοψηφία των στοιχείων δείχνει ότι ο ιός προήλθε από κάποιο ζώο πριν μεταπηδήσει στον άνθρωπο. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες που βασίζονται σε πρώιμα κρούσματα και γονιδιώματα του ιού, καθώς και σε δειγματοληψίες σε μια παράνομη αγορά άγριων ζώων στη Γουχάν, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναφέρθηκαν και στον Ντέιβιντ Μόρενς, έναν πρώην αναπληρωτή του Φάουτσι, ο οποίος διέγραψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έλαβε άλλα μέτρα προκειμένου να παρακάμψει τον ομοσπονδιακό νόμο περί αρχείων.

«Ανακαλύψαμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από το γραφείο σας συζητούσαν για την παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου, τη διαγραφή επίσημων αρχείων και την ανταλλαγή ιδιωτικών κυβερνητικών πληροφοριών με τους παραλήπτες των επιχορηγήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Μπραντ Γουένστραπ.

Ο Φάουτσι απάντησε ότι «δεν γνώριζε τίποτα» για τις ενέργειες του πρώην συναδέλφου του σχετικά με την EcoHealth ή τα ηλεκτρονικά του μηνύματα, και ότι τον επέπληξε για παραβίαση των πολιτικών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ, CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement