Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δισεκατομμυριούχος σκοπεύει να εξερευνήσει τον Τιτανικό με υποβρύχιο

Ένας 74χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλομεσίτης από το Οχάιο, ο Λάρι Κόνορ, σχεδιάζει να ταξιδέψει με βαθυσκάφος στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, προκειμένου να αποδείξει ότι η εξερεύνηση των βαθιών θαλασσών είναι ασφαλής. Η είδηση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά το δυστύχημα του βαθυσκάφους Titan το οποίο στοίχισε τη ζωή και στους πέντε άνθρωπους που επέβαιναν σε αυτό. Όπως αναφέρουν οι New York Times, λίγο μετά την καταστροφή του Titan ο Κόνορ επικοινώνησε με τον συνιδρυτή της εταιρείας Triton Submarines, Πάτρικ Λέιχι και του ζήτησε να κατασκευάσει ένα βαθυσκάφος που θα μπορεί να φτάσει στην περιοχή του Τιτανικού με ασφάλεια.

Οι δύο άνδρες σκοπεύουν να εξερευνήσουν και να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ, 12.500 πόδια κάτω από τη θάλασσα, με ένα υποβρύχιο κατασκευασμένο για δύο άτομα που θα σχεδιάσει η Triton Submarines.

«Το δικό μας δεν είναι απλώς ένα ταξίδι στον Τιτανικό. Είναι μια ερευνητική αποστολή», δήλωσε ο Κόνορ σε συνέντευξή του στους New York Times.

«Ο άλλος σκοπός είναι να αποδείξουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι μπορείς να κατασκευάσεις ένα επαναστατικό, πρώτο στο είδος του υποβρύχιο και να το καταδύσεις με ασφάλεια και επιτυχία σε μεγάλα βάθη», πρόσθεσε.

Το βαθυσκάφος, το οποίο ο Κόνορ σχεδιάζει να ονομάσει «Ο Εξερευνητής- Επιστροφή στον Τιτανικό», βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και θα βασίζεται σε ένα υπάρχον σχέδιο πάνω στο οποίο ο Λέιχι εργάζεται εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα βαθυσκάφος που θα μπορεί να φτάσει σε βάθος 13.000 ποδών. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και θα είναι το πρώτο υποβρύχιο που θα φτάσει σε τέτοια βάθη, σύμφωνα με τον Κόνορ.

«Αυτή η τεχνολογία δεν υπήρχε πριν από έξι ή οκτώ χρόνια», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος. «Θα μπορέσουμε να το κατασκευάσουμε χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας» πρόσθεσε.

(Triton Submarines)

Ο Κόνορ δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του να επιχειρήσει να φτάσει στην περιοχή που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού με ένα νέο βαθυσκάφος, πηγάζει από το ευρύτερο ενδιαφέρον του για την προώθηση της εξερεύνησης των ωκεανών με υποβρύχιο. Ο Κόνορ είναι επίσης αλεξιπτωτιστής, αστροναύτης και εξερευνητής βαθέων υδάτων, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τον Λέιχι στην Τάφρο των Μαριανών στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το βαθυσκάφος τους έφτασε σε βάθος περίπου 35.000 ποδών (περίπου 10.700 μέτρα).

Τον Απρίλιο του 2022, ο Κόνορ ήταν ένας από τους τέσσερις επιβάτες που ταξίδεψαν με πύραυλο της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στην πρώτη αμιγώς ιδιωτική αποστολή που έχει οργανωθεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια της οκταήμερης αποστολής, η οποία κόστισε στον καθένα 55 εκατομμύρια δολάρια, ο Κόνορ και οι συνεπιβάτες του διεξήγαγαν μια σειρά από ερευνητικά πειράματα σε συνεργασία με την Mayo Clinic και άλλους ιατρικούς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πολυτάλαντο SUV Puma έρχεται με ακόμα περισσότερο δυναμισμό και μια σειρά από αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς, να συνεχίσει την κυριαρχία του στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και η χρήση του ως πηγή ενέργειας σε υγρή ή αέρια μορφή σε διάφορους τύπους...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος ιερούργησε σήμερα στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Θείας Αναλήψεως Μακροχωρίου, και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πανσέληνος του Ιουνίου, ή αλλιώς το «Φεγγάρι της Φράουλας», φώτισε τον ουρανό την 21η Ιουνίου, λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους. Η εμφάνιση της...

Advertisement