Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εταιρία ισχυρίζεται ότι αναπτύσσει το πρώτο σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλιού στον κόσμο

Η BrainBridge, μια νεοσύστατη εταιρεία βιοϊατρικής μηχανικής, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλής. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο έχει ως στόχο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, μεταφέροντας τα κεφάλια τους σε υγιή σώματα δοτών. Η BrainBridge ισχυρίζεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορούσε να ζήσει «αρκετές εκατοντάδες χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο σώμα παραμένει νέο».

Σύμφωνα με ένα 8λεπτο βίντεο που δημοσιοποίησε η εταιρεία, η διαδικασία μεταμόσχευσης κεφαλής περιλαμβάνει την προσάρτηση του κεφαλιού ενός ασθενούς στο σώμα ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη, με στόχο τη διατήρηση της συνείδησης, των αναμνήσεων και των γνωστικών ικανοτήτων του λήπτη. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα σε οκτώ χρόνια, χάρη στην ενσωμάτωση προηγμένης ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

«Κάθε βήμα της τεχνολογίας BrainBridge έχει μελετηθεί προσεκτικά με βάση εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί από ειδικούς σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Ο στόχος της τεχνολογίας μας είναι να διευρύνει τα όρια του εφικτού στην ιατρική επιστήμη και να παρέχει καινοτόμες λύσεις για όσους παλεύουν με απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις» αναφέρει η εταιρεία.

Παρά τους ισχυρισμούς της BrainBridge ότι χρησιμοποιεί «προηγμένα ρομποτικά συστήματα υψηλής ταχύτητας» και «απεικόνιση σε μοριακό επίπεδο σε πραγματικό χρόνο», η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νευρικού συστήματος παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις. Ο νωτιαίος μυελός, μια λεπτή δέσμη νεύρων που μεταδίδει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί όταν αποκοπεί. Η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων με την ακρίβεια που απαιτείται για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλής, είναι ένα κατόρθωμα που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι επί του παρόντος είναι πέρα από τις δυνατότητες της επιστήμης.

(BrainBridge)

Ακόμη και αν ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια, ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, επίσης αποτελεί σημαντική πρόκληση. Οι διαβεβαιώσεις της BrainBridge για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεγχειρητικής φροντίδας», το οποίο περιλαμβάνει την παραμονή του ασθενούς σε ιατρικά επαγόμενο κώμα για τουλάχιστον ένα μήνα, δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες των επιστημόνων για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Επιπλέον, η διαδικασία εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την προσωπική ταυτότητα, τη σωματική αυτονομία και τον ίδιο τον ορισμό του θανάτου. Θα μπορούσε ένα άτομο με μεταμοσχευμένο κεφάλι να εξακολουθεί να θεωρείται το ίδιο άτομο; Τι δικαιώματα θα είχε το σώμα του δότη; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ακανθώδη φιλοσοφικά διλήμματα που προκύπτουν όταν εξετάζεται μια τόσο ριζοσπαστική επέμβαση.

Πάντως, η εταιρεία δεσμεύεται να συμμετάσχει σε ανοιχτό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα, τους φορείς χάραξης πολιτικής και το κοινό, για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων.

Σύντομη ιστορία των μεταμοσχεύσεων κεφαλής

Η έννοια της μεταμόσχευσης κεφαλής δεν είναι εντελώς νέα. Έχει εξάψει την περιέργεια των επιστημόνων εδώ και αιώνες, με τις πρώτες προσπάθειες να χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1908, η πρώτη καταγεγραμμένη μεταμόσχευση κεφαλής επιχειρήθηκε σε σκύλο, αν και ανεπιτυχώς.

Τη δεκαετία του 1950, ο Δρ. Βλαντιμίρ Ντεμίχοφ διεξήγαγε πειράματα που περιλάμβαναν τη μεταμόσχευση του κεφαλιού ενός σκύλου στο σώμα ενός άλλου σκύλου μεγαλύτερου μεγέθους, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο κεφάλια σκύλων.

Στη δεκαετία του 1970, ο Δρ. Ρόμπερτ Γουάιτ πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, πραγματοποιώντας μεταμόσχευση κεφαλής σε μαϊμού. Το ζώο έζησε για οκτώ ημέρες και διατήρησε τις αισθητήριες λειτουργίες του, αλλά δεν ήταν σε θέση να κινήσει το σώμα του λόγω της αδυναμίας επανασύνδεσης του νωτιαίου μυελού.

Πιο πρόσφατα, ο αμφιλεγόμενος Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σε δυο εγκεφαλικά νεκρούς δωρητές οργάνων.

ΠΗΓΗ: Studyfinds, Neuroscience News

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου  Ο τέταρτος μήνας του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολόγιου με 29 ημέρες. Σήμερα είναι ο 6ος μήνας του χρόνου και έχει 30...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, περίπτωση απάτης, που διαπράχθηκε προ δεκαημέρου περίπου σε βάρος ημεδαπής (82χρονης) – κατοίκου Χίου. Ταυτοποιήθηκε...

ΧΙΟΣ

Aνοιχτή επιστολή ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου προς τον Δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου από την αρχή της κρίσης με...

Advertisement