Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης, διαπιστώνει μελέτη

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε τρωκτικά στην εφηβεία, διαπιστώθηκε πως εκείνα που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, παρουσίασαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που παρέμειναν και στην ενήλικη ζωή.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και με τα τρωκτικά.

Ο Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Άννα Χέις έλαβαν υπόψη τους προηγούμενες έρευνες που αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό τους. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας αρουραίων που τρέφονταν με λιπαρές και γεμάτες ζάχαρη τροφές, καθώς και μιας ομάδας ελέγχου, αναλύοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους σε ορισμένα τεστ που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους. Στο πλαίσιο του τεστ μνήμης, τα τρωκτικά έπρεπε να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μερικές μέρες αργότερα, οι ερευνητές υπέβαλαν τα ζώα στο ίδιο τεστ μόνο που αυτή την φορά είχαν προσθέσει ένα αντικείμενο. Οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει προηγουμένως και πού. Αντίθετα, τα τρωκτικά στην ομάδα ελέγχου ήταν πιο εξοικειωμένα με το περιβάλλον τους.

«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τα βοηθά να κωδικοποιήσουν και να θυμηθούν αυτά τα γεγονότα, όπως συμβαίνει με την επεισοδιακή μνήμη η οποία μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας», εξήγησε η Χέις. «Αυτό το σήμα φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στα ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας λιπαρές, γεμάτες ζάχαρη τροφές» πρόσθεσε.

Ο Κανόσκι τόνισε επίσης ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο, καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.

«Δεν ξέρω πώς να το πω αυτό χωρίς να ακουστώ σαν καταστροφολόγος, αλλά δυστυχώς, ορισμένα πράγματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμα κατά την ενηλικίωση, είναι λιγότερο αναστρέψιμα όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία» επισήμανε.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα τρωκτικά δυο φάρμακα που προκαλούν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης: το PNU-282987 και την καρβαχόλη. Διαπιστώθηκε πως όταν τα χορήγησαν απευθείας στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, η μνήμη των τρωκτικών βελτιώθηκε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Behavior and Immunity».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με την κατάκτηση για 2η συνεχή χρονιά του βραβείου “Customer Experience Excellence 2023” της Nissan Europe, η Nissan –Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε επιβεβαιώνει με...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για το μείζον θέμα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων της Χίου τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» κ. Γιάννης Καραβασίλης, τονίζοντας ότι είναι πρωταρχικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ευέλικτο, προσανατολισμένο στο μέλλον SUV για την κατηγορία D – με το γράμμα “U” στην ονομασία του να αναφέρεται στο “Utility” – είναι...

Advertisement