Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές ανέπτυξαν καινοτόμο συσκευή ενδοσκόπησης του εντέρου

Εδώ και 10 χρόνια, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιομηχανικής του Ώκλαντ στην Αυστραλία, αναπτύσσουν μια καινοτόμο συσκευή ενδοσκόπησης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα του εντέρου. Η συσκευή, η οποία αποτελείται από μια φουσκωτή σφαίρα που είναι επικαλυμμένη με αισθητήρες, τοποθετείται στον οισοφάγο και μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στο έντερο. Οι ερευνητές μόλις ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα για την υγεία του εντέρου.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η «λειτουργική δυσπεψία» – επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ή η δυσφορία στο άνω πεπτικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που να τα προκαλεί – ταλαιπωρεί μεταξύ 5 και 11 τοις εκατό του πληθυσμού.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα, που μας οδηγεί από τη μηχανική και την προκλινική εργασία σε πραγματικούς ασθενείς. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά αυτό είναι το όνειρο, το αποκορύφωμα της βιομηχανικής», δήλωσε ο γαστρεντερικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, Δρ. Τιμ Άντζελι-Γκόρντον.

Όπως και τα μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα, τα ελαττωματικά βιοηλεκτρικά κύματα του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο και φούσκωμα. Συχνά οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν ποιο είναι το πρόβλημα επειδή τα ηλεκτρικά του εντέρου δεν είναι τόσο ισχυρά ή τόσο εύκολα μετρήσιμα όσο αυτά της καρδιάς.

Στην αρχική μελέτη συμμετείχαν 13 ασθενείς. Έκτοτε, έχουν συλλεχθεί δεδομένα για 35 ασθενείς στο Ώκλαντ και στο Κράιστσερτς. Σύμφωνα με τον Πίτερ Τρεμέιν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η ομάδα σκοπεύει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από τις δύο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και να βελτιώσει τον σχεδιασμό της συσκευής. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να βελτιώσει το σύστημα φιλτραρίσματος του ηλεκτρικού σήματος, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να απομονώσουν τα σήματα του εντέρου από τον «θόρυβο».

Μια άλλη ομάδα από το ινστιτούτο εξετάζει εάν η κατάλυση καρδιακών αρρυθμιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του εντέρου. Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα είναι πολλά υποσχόμενα, επομένως η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη συσκευή στα νοσοκομεία.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από εντερική δυσφορία που δεν μπορεί να εξηγηθεί πλήρως και επομένως η θεραπεία δεν είναι τόσο στοχευμένη. Η ακριβής διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας. Οi ερευνητές εκτιμούν πως η συσκευή θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε πέντε χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Device».

ΠΗΓΗ: Studyfinds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement