Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το “www” στο “AI”: 35 χρόνια μετά από την επανάσταση του Τιμ Μπέρνερς Λι – Η τεχνολογική εξέλιξη ανά έτος (timeline)

Στις 12 Μαρτίου του -μακρινού- 1989, ο άγγλος μηχανικός υπολογιστών Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (www), που οδήγησε στην εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ.

Έκτοτε όχι απλώς έχουν αλλάξει πολλά, αλλά τίποτα δεν έχει παραμείνει ίδιο. Την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, με την ανάδειξη του διαδικτύου ως «πολυεργαλείο» διάχυσης της πληροφορίας, συναντά πλέον σήμερα το τελευταίο επίσης πολυεργαλείο της πληροφορικής: η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επενειλλημένως απαριθμήσει όσα, εκτός από το WWW, δεν υπήρχαν πριν από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι, του οποίου η πρόταση πριν από 35 χρόνια, έμελλε να φέρει «τεχνολογική επανάσταση».

Οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν θα υπήρχαν:

  • Apple
  • Google
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Netflix
  • Uber
  • Spotify
  • Bitcoin
  • Venmo

Υπενθυμίζεται ότι ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο και, παράλληλα, επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε «εγγράφου», αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης.

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator).

«Το Web να γίνει καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της»

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι κάνοντας μία μικρή αναδρομή στις ανακαλύψεις του, ανέφερε: «Ένα από τα πράγματα που δεν είχαν κάνει μέχρι εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν να αποθηκεύουν τυχαίους συσχετισμούς ανάμεσα σε διάσπαρτα πράγματα, αν και αυτή είναι μία λειτουργία την οποία ο εγκέφαλος πραγματοποιεί με άνεση. Το 1980 άρχισα να παίζω με προγράμματα που αποθηκεύουν πληροφορίες με τυχαίους συνδέσμους και το 1989 κι ενώ εργαζόμουν στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής, πρότεινα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χώρου με υπερκείμενα, στον οποίο κάθε πληροφορία μπορούσε να γίνει προσβάσιμη μέσω καλωδιακών συνδέσεων και ενός εγγράφου παγκόσμιας αναγνώρισης. Παίρνοντας έγκριση για να ξεκινήσω την έρευνά μου από τον προϊστάμενό μου, Mike Sendall, το 1990 έγραψα ένα πρόγραμμα με την ονομασία «WorldWideWeb», έναν επεξεργαστή κειμένου με δυνατότητα να κλικάρεις πάνω στις λέξεις. Λίγο αργότερα δημιούργησα τον πρώτο Web server. Σε αυτόν δημοσιεύθηκαν οι προδιαγραφές για την HyperText Markup Language (HTML) και το HyperText Transfer Protocol (HTTP).

«Το όνειρο πίσω από το Web είναι η δημιουργία ενός χώρου κοινής πληροφόρησης, στον οποίο επικοινωνούμε ανταλλάσοντας πληροφορία. Η παγκοσμιότητά του είναι το πιο σημαντικό στοιχείο: το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να πάει παντού, είτε σε μία προσωπική σελίδα, είτε σε μία τοπικού ενδιαφέροντος, είτε παγκόσμιου. Το δεύτερο μέρος του ονείρου ήταν ο στόχος να γενικευτεί τόσο πολύ το Web που στην ουσία να γίνει καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της. Με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για να κατανοήσουμε τον άνθρωπο».

Αυτές ήταν οι σκέψεις του Λι το 1998 κι ενώ είχε αποφασίσει πολύ νωρίτερα να μην κοστολογήσει το όνειρό του. Δηλαδή, να μην ζητήσει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των ανακαλύψεων και να τις προσφέρει ως δημόσιο αγαθό.

Το «AI» στέφθηκε και επίσημα ως «λέξη της χρονιάς» για το 2023

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν η Τεχνητή Nοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο, αλλά φαίνεται ότι έχει ήδη κατακτήσει τις συνομιλίες μας.

Το «AI» στέφθηκε επίσημα ως «λέξη της χρονιάς» από το Collins Dictionary.

Η ακριβής έννοια του «AI» είναι «η μοντελοποίηση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από προγράμματα υπολογιστών», μια συντομογραφία δηλαδή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τι έφερε η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με το ChatGPT

Στις 30/11/22 το περιβόητο ChatGPT (Generative Pretrained Transformer– Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) κυκλοφόρησε μετά από μια ανακοίνωση της εταιρείας OpenAI και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσε «σεισμό».

Σε πέντε ημέρες είχε ένα εκατομμύριο χρήστες και 100 εκατομμύρια σε δύο μήνες. Oπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο  «Δισεκατομμύρια και παραισθήσεις στα πρώτα γενέθλια του ChatGPT» ο Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, “έως τη στιγμή της κυκλοφορίας του ελάχιστοι γνώριζαν τι κάνει η OpenAI και πόσο μάλλον τι είναι αυτό το GPT και το οποίο ακόμα είναι άγνωστη έννοια για τον περισσότερο κόσμο”. Έτσι, ερωτάται τι συνέβη τελικά μέσα σ’ αυτό τον πρώτο χρόνο τόσο από πλευράς αριθμών και διάδοσης, όσο και τεχνολογικών επιδόσεων, αλλά εν τέλει κατά πόσον αυτό το πολυεργαλείο αποτελεί την  σκεπτόμενη μηχανή της επιστημονικής φαντασίας.

«Χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος» είχε δηλώσει στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνινών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και μέλος της επιτροπής που σύστησε ο πρωθυπουργός, υπό τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αποτελεί προτεραιότητα η υγεία και ήδη υπάρχουν εφαρμογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς καταφέραμε να φτιάξουμε εμβόλια σε τόσο γρήγορο χρόνο. Αυτό συνέβη επειδή έχουμε στα χέρια μας υπολογιστικούς πόρους και τεχνικές ΑΙ, οι οποίες αναλύουν αυτά τα δεδομένα και μειώνουν πάρα πολύ το χρόνο» εξήγησε ο ερευνητής στον Δημόκριτο. Ταυτόχρονα ανέλυσε πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Το χαρακτηριστικό στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι φέρνεις δεδομένα διαφορετικών τύπων από διαφορετικές πηγές και τα βάζεις μαζί για να σε βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση», συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις πλημμύρες πρόσθεσε ότι «πηγή δεδομένων είναι και τα σόσιαλ μίντια, η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και οι αισθητήρες που υυπάρχουν μέσα σ’ ένα ρέμα».

Made with Visme Infographic Maker

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Στo λιμάνι της Χίου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο έφτασε το πρωί της Τρίτης (27/5) και θα παραμείνει στο νησί της Χίου...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Βασίλης Μυριαγκός Κάθε Κράτος είναι προικισμένο με διάφορα φυσικά αγαθά τα οποία οφείλει να αξιοποιεί. Υπάρχουν χρυσός, διαμάντια, πρώτες ύλες, σπάνιες γαίες,...

Advertisement