Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνήτρια συνεργάστηκε στενά με την κινεζική κυβέρνηση, αποκαλύπτει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Καναδά

Μια κορυφαία ερευνήτρια στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Γουίνιπεγκ του Καναδά παρείχε εμπιστευτικές επιστημονικές πληροφορίες σε κινεζικά ιδρύματα, συναντήθηκε κρυφά με αξιωματούχους και αποτέλεσε «ρεαλιστική και αξιόπιστη απειλή για την οικονομική ασφάλεια του Καναδά», σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η ερευνήτρια, σύμφωνα με την έκθεση, συνεργάστηκε με «ιδρύματα των οποίων οι στόχοι έχουν δυνητικά θανατηφόρες στρατιωτικές εφαρμογές».

Η απόλυση της Xiangguo Qiu και του συζύγου της, Keding Cheng, καλύπτεται από μυστήριο από τότε που το ζευγάρι έφυγε από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Γουίνιπεγκ το 2019 και απολύθηκε επίσημα δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Τετάρτης (28/02), οι «στενές και μυστικές σχέσεις» της Qiu με κινεζικά ιδρύματα, οι οποίες έδειχναν «απερίσκεπτη κρίση», μπορεί να έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Καναδά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, περισσότερα από 600 έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από μακρά μάχη της αντιπολίτευσης, η οποία είχε ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τις απολύσεις των δυο επιστημόνων.

Η Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά την ανάκρισή της, η Qiu είπε ψέματα σχετικά με τη σχέση της με ερευνητικά ιδρύματα που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση και ότι συνέχισε να προβαίνει σε γενικευμένες αρνήσεις, να προσποιείται άγνοια ή να ψεύδεται.

Σε μια περίπτωση, η Qiu είπε αρχικά ότι το 2018 πήγε στην Κίνα για διακοπές. Τελικά όμως παραδέχτηκε ότι τα έξοδα του ταξιδιού της καλύφθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Παραδέχτηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της συναντήθηκε με ένα ανώτερο μέλος του κινεζικού οργανισμού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η Qiu είχε αποδεχτεί μια συνεργασία με το εν λόγω ινστιτούτο με στόχο την ενίσχυση της «πλατφόρμας βιοασφάλειας της Κίνας για την έρευνα νέων και ισχυρών μολυσματικών ασθενειών», σύμφωνα με την έκθεση της CSIS.

Η Qiu παραδέχθηκε ότι έστειλε ένα δείγμα του ιού Έμπολα στο Ινστιτούτο Τροφίμων και Ελέγχου Φαρμάκων της Κίνας, το οποίο προσπαθούσε να αναπτύξει έναν αναστολέα του ιού. Ωστόσο αυτό το έκανε χωρίς συμφωνία μεταφοράς υλικού ή συμφωνία συνεργασίας. Η Qiu επέτρεψε επίσης σε δύο υπαλλήλους ενός κινεζικού ιδρύματος, «των οποίων η έρευνα δεν ευθυγραμμίζεται με τα καναδικά συμφέροντα», να έχουν πρόσβαση στο εργαστήριο. Τόσο η Qiu όσο και ο Cheng κατέθεσαν ένσταση για την απόλυσή τους, αλλά δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στα έγγραφα.

Σε επιστολή προς τον Cheng, η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά ανέφερε ότι υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη «στενή προσωπική και επαγγελματική σχέση του με την Xiangguo Qiu» και την «επίγνωση και την έλλειψη ειλικρίνειας όσον αφορά τις δικές του δραστηριότητες και εκείνες της Xiangguo Qiu με άτομα και οντότητες μιας ξένης κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία, «καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, η Qiu δεν εξέφρασε τύψεις ή λύπη» και κατά καιρούς προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην υπηρεσία δημόσιας υγείας.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι δεν θα καταχραστείτε την εμπιστοσύνη που σας αποδόθηκε και ότι θα εκτελέσετε τα καθήκοντα που σας ανατέθηκαν με τρόπο που θα αντανακλά θετικά στην υπηρεσία δημόσιας υγείας και δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της κυβέρνησης του Καναδά και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο οργανισμός.

Η κυβέρνηση του Καναδά πολέμησε για χρόνια για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Μια πρόσφατη ενιαία πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποχρέωσε τελικά την υπηρεσία να δημοσιοποιήσει την έρευνα.

Ο υπουργός Υγείας, Μαρκ Χόλαντ, αναγνώρισε «μια χαλαρή τήρηση των εγγυήσεων και των πρωτοκόλλων» στο εργαστήριο, το οποίο εποπτεύεται από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά. Ωστόσο, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν υπήρξε παραβίαση εθνικών μυστικών ή πληροφοριών.

Το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή προηγείται δημοσκοπικά κατά πολύ των Φιλελευθέρων, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τριντό ότι επέτρεψε στην κινεζική κυβέρνηση να διεισδύσει στο εργαστήριο ύψιστης ασφάλειας του Καναδά.

ΠΗΓΗ: Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement