Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε κρούσμα βουβωνικής πανώλης  

Η βουβωνική πανώλη μπορεί να ακούγεται σαν μια ασθένεια του παρελθόντος, αλλά το βακτήριο Yersinia pestis που την προκαλεί εξακολουθεί να υπάρχει, μολύνοντας χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, αν και τα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι σχετικά σπάνια.

Τώρα, η πολιτεία του Όρεγκον επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα εδώ και οκτώ χρόνια και οι ειδικοί πιστεύουν πως πιθανότατα προήλθε από μια οικόσιτη γάτα, η οποία επίσης παρουσίασε συμπτώματα. Ο υπεύθυνος υγείας του Όρεγκον, Ρίτσαρντ Φόσετ, δήλωσε στο NBC ότι ο ασθενής που προσβλήθηκε από την πανώλη νόσησε βαριά. Η λοίμωξη αυτή ξεκινά με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό, ρίγη και πονοκέφαλο. Ο ασθενής στο Όρεγκον, ωστόσο, εμφάνισε ένα σπάνιο σύμπτωμα, που ονομάζεται «bubo», όπου το βακτήριο εξαπλώνεται μέσω του κυκλοφοριακού στους λεμφαδένες και προκαλεί τοπικό πρήξιμο. Χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά όμως, η βουβωνική πανώλη δεν είναι πλέον θανατηφόρα.

Ο ασθενής στο Όρεγκον ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά, ενώ οι κοντινές του επαφές έχουν επίσης λάβει θεραπεία για να περιοριστεί η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς μεταδόθηκε η λοίμωξη από τη γάτα στον ιδιοκτήτη της, αλλά εικάζουν ότι είτε το ζώο μετέφερε κάποιο μολυσμένο ψύλλο ο οποίος δάγκωσε τον άνθρωπο, είτε ο ιδιοκτήτης ήρθε σε επαφή με τα μολυσμένα υγρά της γάτας.

Η βουβωνική πανώλη επηρεάζει το λεμφικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή στους λεμφαδένες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα (σηψαιμική πανώλη) ή στους πνεύμονες (πνευμονική πανώλη). Ο ασθενής στο Όρεγκον άρχισε να βήχει στο νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ασθένειά του μπορεί να είχε προχωρήσει σε επικίνδυνο στάδιο.

Η πανώλη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Η τελευταία επιδημία πανώλης στη χώρα έληξε το 1925, αλλά το βακτήριο βρήκε καταφύγιο σε τρωκτικά της επαρχίας, προκαλώντας περιοδικές επιδημίες εκτός των μεγάλων πόλεων. Σήμερα, τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ εμφανίζονται σε αγροτικές περιοχές των μεσοδυτικών και βορειοδυτικών πολιτειών, με περίπου επτά κρούσματα να αναφέρονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Εκτός των ΗΠΑ, η πανώλη έχει εντοπιστεί σε κάθε ήπειρο εκτός της Ωκεανίας. Κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα σοβαρών επιδημιών, η ασθένεια μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες ζωές.

ΠΗΓΗ: Science Alert

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement