Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτοποριακό σύστημα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης της θερμοκρασίας σε άτομο με προσθετικό χέρι

Ερευνητές ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προσθετικά άκρα να ανιχνεύουν τις αλλαγές της θερμοκρασίας σε αντικείμενα. Αυτή η καινοτομία γεφυρώνει ένα σημαντικό κενό στην τεχνολογία αισθητηριακής ανατροφοδότησης.

Ο πρώτος ασθενής που δοκίμασε τη συσκευή, που ονομάζεται MiniTouch, ήταν ο Φαμπρίτσιο, ένας 57χρονος άνδρας από την Ιταλία, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι σε ατύχημα όταν ήταν 20 ετών. Για περισσότερο από έναν χρόνο, συμμετείχε σε εργαστηριακά πειράματα στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης ώστε να επιβεβαιωθούν οι ικανότητες ανίχνευσης της θερμοκρασίας του τροποποιημένου προσθετικού μέλους του. Το σύστημα, το οποίο δεν απαιτεί χειρουργική εμφύτευση, αποτελείται από έναν αισθητήρα που μπορεί θεωρητικά να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε προσθετικό άκρο και μια συσκευή με ηλεκτρόδια που τοποθετείται στο κολόβωμα του άκρου.

Χρησιμοποιώντας τη συσκευή MiniTouch, ο ασθενής μπόρεσε να νιώσει τη διαφορά θερμοκρασίας τριών μπουκαλιών που περιείχαν είτε κρύο (12°C), είτε δροσερό (24°C), είτε ζεστό (40°C) νερό με ακρίβεια 100%, ενώ χωρίς τη συσκευή, η ακρίβειά του ήταν μόνο 33%. Η συσκευή βελτίωσε επίσης την ικανότητά του να ταξινομεί γρήγορα και με ακρίβεια μεταλλικούς κύβους διαφορετικών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το MiniTouch σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης του φάσματος των αισθητηριακών εμπειριών σε άτομα που έχουν χάσει κάποιο άκρο τους, βελτιώνοντας δυνητικά την ποιότητα ζωής και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον.

«Τείνουμε να υποτιμούμε τη σημασία του χεριού ως μέσο αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους», δήλωσε στο Live Science ο Σιλβέστρο Μισέρα, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής νευρομηχανικής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή Τεχνολογίας της Λωζάνης.

«Το ωραίο λοιπόν είναι ότι έχεις την αίσθηση ότι αγγίζεις έναν άλλο άνθρωπο», πρόσθεσε.

Με την πάροδο των ετών, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βελτιώσει την ικανότητα ανίχνευσης της αφής των προσθετικών άκρων. Ωστόσο, η αντίληψη της θερμοκρασίας ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί τεχνητά. Οι ερευνητές της νέας μελέτης εκμεταλλεύτηκαν το φαινόμενο που ονομάζεται «μέλος φάντασμα»– το αίσθημα δηλαδή ότι ένα ακρωτηριασμένο άκρο παραμένει ακόμα στη θέση του- για να αξιοποιήσουν αυτή την εναπομείνασα αίσθηση και στη συνέχεια ενσωμάτωσαν την τεχνολογία αυτή στο προσθετικό μέλος.

«Χρειαζόμαστε συσκευές που δημιουργούν πιο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης των ασθενών με το περιβάλλον», δήλωσε στο Live Science ο Χερούν Μπέργκμαν, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η ομάδα συνεχίζει να βελτιώνει τη συσκευή και στη συνέχεια θα τη δοκιμάσει σε άλλους δύο εθελοντές.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Med».

ΠΗΓΗ: Live Science

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Η Ημέρα της Γης είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και πραγματοποιείται...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κατά την ευλογημένη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, της Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας, η οποία θα καταλήξει στο πανευφρόσυνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

Advertisement