Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χονγκ Κονγκ: Απίστευτη απάτη εκατομμυρίων με deepfake

Ένας υπάλληλος κινεζικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού στο Χονγκ Κονγκ, μετά από την παρότρυνση του οικονομικού του διευθυντή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, πραγματοποίησε συναλλαγές σε πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, επρόκειτο για απάτη αφού όλοι όσοι συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη, εκτός από τον υπάλληλο, είχαν δημιουργηθεί με την τεχνολογία deepfake.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν αρκετά άτομα, αποδείχθηκε ότι όλα τα πρόσωπα εκτός από τον ίδιον ήταν ψεύτικα, αλλά έμοιαζαν αληθινά», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Baron Chan Shun-ching στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της πόλης RTHK.

Η απάτη, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της, αναδεικνύει πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία deepfake. Όπως αναφέρει η South China Morning Post, οι απατεώνες βρήκαν δημόσια διαθέσιμο βίντεο και ηχογραφήσεις και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν deepfake αναπαραστάσεις του προσωπικού της εταιρείας.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο εν λόγω υπάλληλος έλαβε ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι προερχόταν από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχε αμφιβολίες καθώς το μήνυμα αναφερόταν στην πραγματοποίηση μιας μυστικής συναλλαγής, ο υπάλληλος παρακολούθησε μια τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι deepfake εκδοχές του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, καθώς και άλλων υπαλλήλων – οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έμοιαζαν και μιλούσαν όπως οι πραγματικοί.

«Χρησιμοποίησαν τεχνολογία deepfake για να μιμηθούν τη φωνή των στόχων τους διαβάζοντας από ένα κείμενο», δήλωσε ο Chan στο SCMP.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπάλληλος δεν αλληλοεπίδρασε με τα deepfake avatars και του ζητήθηκε μόνο να συστηθεί. Σύμφωνα με τον Chan, δύο έως τρεις υπάλληλοι αποτέλεσαν στόχο των απατεώνων. Τουλάχιστον ένας άλλος υπάλληλος επίσης συμμετείχε σε μια ψεύτικη τηλεδιάσκεψη.

Η είδηση αυτή έρχεται αφού τον περασμένο μήνα deepfake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ άρχισαν να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα deepfakes έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από απαγωγείς. Τον Μάιο, ένας απατεώνας στη βόρεια Κίνα χρησιμοποίησε τεχνολογία ανταλλαγής προσώπων με τεχνητή νοημοσύνη για να υποδυθεί τον φίλο ενός άνδρα και κατάφερε να του αποσπάσει 622.000 δολάρια.

ΠΗΓΗ: Futurism, CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement