Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να αντιμετωπίζει τις εμβοές

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια εφαρμογή για smartphone που μειώνει τον εξουθενωτικό αντίκτυπο των εμβοών μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Η εφαρμογή MindEar παρέχει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) μέσω chatbot τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με ηχοθεραπεία που επιτρέπει στον εγκέφαλο να μάθει να συντονίζεται καλύτερα με την κατάσταση.

Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχων που δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πηγής και πιστεύεται ότι επηρεάζουν έως και έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εμβοές υποχωρούν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Σε άλλες όμως, μπορεί να επηρεάσουν την ακοή, τη διάθεση, τη συγκέντρωση, τον ύπνο και να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν τη συναισθηματική τους σύνδεση με τον ήχο, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να μάθει να τον αποσυντονίζει. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να είναι δαπανηρή και δύσκολα προσβάσιμη για αρκετούς ανθρώπους.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, Δρ. Φαμπρίς Μπάρντι, ο οποίος πάσχει από εμβοές.

«Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις εμβοές είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και ότι πρέπει απλώς να μάθετε να ζείτε με αυτές. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ιατρική υποστήριξη μπορεί να μειώσει το φόβο και το άγχος που συνδέεται με αυτό που βιώνουν οι ασθενείς», εξήγησε ο ερευνητής.

«Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι γνωστό ότι βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από εμβοές, αλλά απαιτεί εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Επίσης είναι ακριβή και συχνά δύσκολα προσβάσιμη» δήλωσε η καθηγήτρια Σουζάν Πέρντι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

«Το MindEar χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, ασκήσεων ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, καθώς και ηχοθεραπεία για να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας, ώστε να μπορεί να συντονίζει τις εμβοές. Ο ήχος που αντιλαμβάνεστε σβήνει στο παρασκήνιο και είναι λιγότερο ενοχλητικός», εξήγησε η καθηγήτρια.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 30 άτομα, διαπιστώθηκε πως σχεδόν τα 2/3 παρουσίασαν «κλινικά σημαντική βελτίωση».

«Στη δοκιμή μας, τα 2/3 των χρηστών του chatbot είδαν βελτίωση μετά από 16 εβδομάδες. Αυτό συντομεύτηκε σε μόλις 8 εβδομάδες όταν οι ασθενείς είχαν επιπλέον πρόσβαση σε έναν διαδικτυακό ψυχολόγο», ανέφερε ο Δρ. Μπάρντι.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με το Νοσοκομείο University College London.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Audiology and Otology».

ΠΗΓΗ: Guardian, Medicalxpress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πολυτάλαντο SUV Puma έρχεται με ακόμα περισσότερο δυναμισμό και μια σειρά από αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς, να συνεχίσει την κυριαρχία του στην...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος ιερούργησε σήμερα στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Θείας Αναλήψεως Μακροχωρίου, και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και η χρήση του ως πηγή ενέργειας σε υγρή ή αέρια μορφή σε διάφορους τύπους...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πανσέληνος του Ιουνίου, ή αλλιώς το «Φεγγάρι της Φράουλας», φώτισε τον ουρανό την 21η Ιουνίου, λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους. Η εμφάνιση της...

Advertisement