Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ιαπωνικό γουασάμπι προστατεύει τη μνήμη, υποστηρίζει νέα μελέτη

Το γουασάμπι (wasabi), αυτό το πράσινο, καυτερό καρύκευμα που συνοδεύει το σούσι, μπορεί να προστατεύει τη μνήμη μετά τα 60, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική μελέτη.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ρούι Νούτσι, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Τοχόκου, δήλωσε ότι τα ευρήματα εξέπληξαν την ομάδα, παρά το γεγονός ότι η μελέτη βασίστηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών οι οποίοι ήταν υγιείς.

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το γουασάμπι παρέχει οφέλη για την υγεία», δήλωσε στο CBS News. «Αλλά αυτό που μας εξέπληξε πραγματικά ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση ήταν πραγματικά σημαντική», τόνισε.

Τι έχει λοιπόν το γουασάμπι που μπορεί να οδηγεί στην ενίσχυση της μνήμης; Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις του οφείλονται στη δραστική ουσία του, την 6-MSITC, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 72 υγιείς εθελοντές ηλικίας 60 έως 80 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος γουασάμπι σε μορφή δισκίου πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη λάμβανε εικονικό φάρμακο. Πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι συμμετέχοντες έλαβαν το γοαυσάμπι είχαν αισθητά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ ενώ βελτιώθηκε τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων.

Οι εθελοντές που έλαβαν το γουασάμπι σημείωσαν «καλύτερες επιδόσεις στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, η οποία είναι συχνά το σημαντικότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μνήμη στους ηλικιωμένους», εξήγησε ο Νούτσι.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα οξειδωτικών ουσιών στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει το γουασάμπι και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να διερευνήσει αν το καρύκευμα μπορεί να επιβραδύνει τη τη γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς με άνοια.

Το γουασάμπι ή γιαπωνέζικο χρένοείναι φυτό της οικογένειας των σταυρανθών, η οποία περιλαμβάνει το χρένο και το σινάπι. Από το ρίζωμα του φυτού φτιάχνεται μια πάστα η οποία χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο σούσι και σε άλλα φαγητά. Είναι πολύ καυτερό και έχει παρόμοια γεύση με την καυτερή μουστάρδα και το χρένο. Λίγα μέρη είναι κατάλληλα για καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας γουασάμπι η οποία όμως είναι δύσκολη ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement