Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αντόνιο Γκουτέρες: Η Ανταρκτική ξυπνά, το ίδιο πρέπει να κάνει και η ανθρωπότητα

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, επισκέφτηκε χθες Πέμπτη διάφορες τοποθεσίες της Ανταρκτικής, επιδιώκοντας να κάνει ηχηρό το μήνυμα για ανάληψη δράσης μπροστά σε φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που σε λίγο καιρό θα είναι μη αναστρέψιμα.

Αφού χαρακτήρισε το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής ως «κοιμώμενο γίγαντα», ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού επεσήμανε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας επιτάχυνσης στο λιώσιμο των πάγων που είναι απολύτως καταστροφική. Η Ανταρκτική ξυπνά και πρέπει να ξυπνήσει και η ανθρωπότητα».

Αναφορικά με τη σύνοδο στο Ντουμπάι που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι δίνεται μια δυνατότητα στα έθνη του κόσμου να προσδιορίσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να δεσμευτούν σε περισσότερα προγράμματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση υφιστάμενων δικτύων και τεχνολογιών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και του αέρα προκαλεί ένα επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, στην οποία βρίσκεται το 77% των διαθέσιμων αποθεμάτων γλυκού νερού του πλανήτη και έχει ένα ρόλο κλειδί στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς επηρεάζει τα ωκεάνια ρεύματα και αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.

Σε πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances αναφέρεται ότι σχεδόν 50 παγετώνες της Ανταρκτικής έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 30% από το 1997 και 28 από αυτούς έχουν χάσει περισσότερο από το μισό πάγο που είχαν.

Πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια προειδοποιούν ότι αν λιώσουν οι πάγοι στα σημεία της Ανταρκτικής που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να συμβεί αυτό, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει περίπου 1,8 μέτρα τους επόμενους λίγους αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

Advertisement