Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε ένα «Κοσμικό Αμπέλι» με 20 γαλαξίες που εκτείνονται στο πρώιμο σύμπαν

Ένα γαλαξιακό σμήνος από το πρώιμο σύμπαν ανακάλυψαν οι αστρονόμοι που ανέλυσαν τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σχηματισμό των μεγαλύτερων δομών του σύμπαντος.

Αυτή η γαλαξιακή δομή που είναι γνωστή και ως «Κοσμικό Αμπέλι» διατρέχει το διάστημα σε σχήμα τόξου και εκτιμάται ότι έχει μήκος πάνω από 13 εκατομμύρια έτη φωτός και πλάτος περίπου 650.000 έτη φωτός. Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας έχει πλάτος περίπου 100.000 έτη φωτός. Οι αστρονόμοι εντόπισαν το «Κοσμικό Αμπέλι» ενώ μελετούσαν τις παρατηρήσεις του JWST σε μια περιοχή που ονομάζεται Extended Groth Strip και βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Ursa Major και Boötes.

Όλοι οι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν στο Κοσμικό Αμπέλι παρουσίασαν ερυθρομετατόπιση περίπου 3,44, που σημαίνει ότι το φως που εκπέμπεται ταξίδεψε μεταξύ 11 και 12 δισεκατομμυρίων ετών πριν φτάσει στο φακό του JWST.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το «Κοσμικό Αμπέλι» είναι «σημαντικά μεγαλύτερο» από άλλες ομάδες γαλαξιών που έχουν παρατηρηθεί τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος. Η γαλαξιακή ομάδα έχει εκτιμώμενη μάζα περίπου 260 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών και εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Κοσμικό Αμπέλι φαίνεται να βρίσκεται σε φάση δημιουργίας ενός σμήνους γαλαξιών- πρόκειται για τις πιο ογκώδεις δομές στο σύμπαν που συνδέονται μεταξύ τους με τη βαρύτητα, με μάζες που συνήθως κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τετράκις δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου της Γης. Δύο γαλαξίες ωστόσο, χαρακτηρίστηκαν «αδρανείς».

Οι συγγραφείς σημείωσαν πως δεν εντοπίζουν συχνά τόσο μεγάλους γαλαξίες που έχουν ήδη εξαντλήσει το αέριο που σχηματίζει αστέρια στο αρχαίο σύμπαν. Μια πιθανότητα είναι ότι και οι δύο γαλαξίες είναι τα αποτελέσματα πρόσφατων γαλαξιακών συγχωνεύσεων, με τις κοσμικές συγκρούσεις να πυροδοτούν άγριες εκρήξεις σχηματισμού άστρων που εξάντλησαν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αερίου των γαλαξιών περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν από τις παρατηρήσεις του JWST, έγραψαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη του Κοσμικού Αμπελιού εγείρει ερωτήματα για τη φύση του σύμπαντός μας και απαιτείται περαιτέρω μελέτη αυτής της αρχαίας γαλαξιακής αλυσίδας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στη βάση δεδομένων arXiv.

ΠΗΓΗ: Live Science

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

Advertisement