Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Π. Σακκά – Νόσος Αλτσχάιμερ: Σημαντική η πρόληψη στο προστάδιο της άνοιας

Στη χώρα μας έχουμε 160.000 πάσχοντες ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε και 280.000 άτομα που βρίσκονται στο προστάδιο της άνοιας. Έχουν συμπτώματα αλλά είναι λειτουργικοί. Θέλουμε να τους εντοπίζουμε σε αυτό το στάδιο για να τους εφαρμόσουμε μεθόδους πρόληψης ενίσχυσης, ώστε να μην περάσουν στο στάδιο της άνοιας, τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά.

Η άνοια είναι αποκλειστικά κατάσταση της τρίτης ηλικίας

Το 98% των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, είναι πάνω από τα 65 χρονών. Επομένως, το 2% που πάσχουν σε μικρότερη ηλικία, είναι κάποιες εξαιρετικά σπάνιες επιθετικές μορφές.

Ένας στους πέντε άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια μορφή. Γιατί, όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι ο κυριότερος μη τροποποίησιμος, παράγοντας κινδύνου.

  Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ένα ποσοστό έως και 40% και ίσως και λίγο παραπάνω των περιστατικών μπορούν να προληφθούν.  Γιατί διάφορες καταστάσεις επιδρούν πάνω στο κύτταρο κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το ποσοστό της κληρονομικότητας δεν είναι σημαντικό, είναι μικρό, σύμφωνα με την καθηγητήτρια,

Η παχυσαρκία.  η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας,. Επίσης, η βαρηκοΐα πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου, όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτης, σύμφωνα με την κυρία Σακκά.

«Πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό και να φοράμε ακουστικά αν δεν ακούμε καλά ή να θεραπεύουμε εν πάση περιπτώσει τη βαρηκοΐα»

Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η αδράνεια. Η σωματική άσκηση βοηθάει πάρα πολύ τη λειτουργία του εγκεφάλου, τις γνωστικές λειτουργίες. Και ειδικά η αεροβική γυμναστική αλλά και όλα τα είδη άσκησης,

Επίσης βοηθά στην πρόληψη, η νοητική άσκηση. «Να κινητοποιούμε τον εγκέφαλό μας και όχι μόνο με σταυρόλεξα. Διαβάζουμε, πάμε σε διαλέξεις, ψάχνουμε στο ίντερνετ, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια», είπε η Παρασκευή Σακκά, συμπληρώνοντας ότι και η κοινωνικοποίηση βοηθάει.

 Στους παράγοντες κινδύνου και η ελλιπής εκπαίδευση

Γνωστόι είναι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά τελευταία  προστέθηκαν στη λίστα των παραγόντων κινδύνου και τα λίγα χρόνια εκπαίδευσης.

«Αυτό  μαζί με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι ευθύνη των κρατών και  κυβερνήσεων να παρέχουν στους πολίτες τους καλή και πλήρη πολλά χρόνια εκπαίδευση».

 Πόσο μακριά είμαστε από τη θεραπεία

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο μακριά είμαστε, αλλά πάντως είμαστε αισιόδοξοι γιατί γίνονται εντατικές επιστημονικές έρευνες, είπε η κ. Σακκά.

Σημαντική ήταν η διευκρίνιση ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα  δεν είναι πανάκεια, δεν είναι για όλους.

«Είναι εξαιρετικά ακριβές θεραπείες και θα εγκριθούν και στην Ευρώπη, αλλά για επιλεγμένους ασθενείς στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου, πριν καταστραφούν τα κύτταρα του εγκεφάλου».

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν μορφές της νόσου, η Παρασκευή Σακκά τόνισε: «Παλιότερα πιστεύαμε ότι είναι μόνο η αύξηση του β’ αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και τα μονοκλωνικά αντισώματα σε αυτό το αμυλοειδές επιτίθενται και καθαρίζουν τον εγκέφαλο».

Το καταλαβαίνεις, όταν ξεχνάς τόσο, ώστε να μην μπορείς να λειτουργήσεις καθημερινά

«Να δυσκολεύεται η ζωή σου. Όχι, ξεχνάω τον ηθοποιό, κι επειδή είμαι πιεσμένος πάρα πολύ, μια φορά ξέχασα πού έχω παρκάρει ή ξεχνάω ένα ραντεβού. Η νόσος σημαίνει ότι ξεχνάω τόσο που δεν μπορώ να λειτουργήσω καθημερινά. Εμποδίζεται η ζωή μου και πάω στο γιατρό να γράφει εξετάσεις. Η νόσος προχωράει.

Και εδώ έρχονται οι οργανώσεις Αλτσχάιμερ και τα Κέντρα Ημέρας που τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει. Έχουμε στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος 25 κέντρα ημέρας, όπου οι ασθενείς κάνουν ασκήσεις εργοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και λογοθεραπείας κι αυτό βοηθά πάρα πολύ καθώς επιβραδύνει τα συμπτώματα και βοηθάει στην ποιότητα ζώης των ασθενών.

Είναι δύσκολο πράγμα να βιώνεις ότι το μυαλό σε προδίδει και μερικοί το απωθούν

«Ήρθε ένας άνθρωπος 67, 68 χρονών, πολύ επιτυχημένος επαγγελματίας και μου είπε: Γιατρέ μου, κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και δεν ξέρω τι να κάνω για να ξεκινήσω».  Αυτό είναι καμπανάκι, είπε η Παρασκευή Σακκά.

Υπενθυμίζει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου,στο Κέντρο Πολιτισμού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνεται το  Φεστιβάλ Αλτσχάιμερ με σημαντικές για τους πάσχοντες πληροφορίες για τις δομές και τις υπηρεσίες που υπάρχουν.

11 02 είναι η  Γραμμή βοήθειας για την άνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Της Μαρίας Μ. Κάργα Με μία ανάρτησή του ο Έλον Μασκ σχολιάζει το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα...

ΧΙΟΣ

Με πολλή χαρά και όρεξη για τραγούδι και χορό προσκαλούμε και φέτος παιδιά ηλικίας από 5-18 ετών: ΧΟΡΩΔΙΕΣ:  από  Σάββατο 28 / 09 / 24 Μαέστρος : κα Αμπανούδη...

ΧΙΟΣ

Της Ραφαέλας Βατάκη Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου 5άστερου ξενοδοχείου «Pearl Island Chios Hotel & Spa» στη Xίο από τη οικογένεια Καλλιμασιά, το...

ΧΙΟΣ

Δύο μοναδικές καλλιτεχνικές βραδιές απόλαυσε το κοινό του 3ου Φεστιβάλ Χίου την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 στο Castelli στο μυροβόλο...

Advertisement